Un tablou ce il reprezinta pe Iisus ca "Salvator Mundi", binecuvantand cu mana dreapta si cu un glob de cristal in cealalta, cumparat cu 45 de lire, a fost vandut in 2013 cu 75 de milioane de dolari, in timpul unei licitatii secrete, dupa ce a fost autentificat ca apartinand lui Leonardo da Vinci.

Potrivit site-ului lefigaro.fr., in 2005, tabloul a fost cumparat, intr-o stare avansata de degradare, de un grup de negustori de arta americani. Datata in jurul anului 1500, pictura a fost atribuita la momentul respectiv lui Giovanni Antonio Boltraffio, un discipol al lui da Vinci. Dupa ce a fost curatat de diferitele straturi de vopsea si restaurat, tabloul a fost aratat directorului muzeului National Gallery din Londra, noteaza Mediafax.

Dupa numeroase expertize, panza ii este atribuita lui Leonardo da Vinci in 2011, tabloul fiind considerat de expertii din domeniu una dintre cele mai importante descoperiri artistice din ultimii 100 de ani. Ulterior, National Gallery din Londra a aratat tabloul in cadrul expozitiei "Leonardo da Vinci: pictor la curtea din Milano" (noiembrie 2011 - februarie 2012), iar capodopera a fost estimata la 120 de milioane de lire (146 milioane de euro), suma explicata prin numarul redus de tablouri realizate de Leonardo da Vinci, dintre care o parte s-au pierdut.

Pe 3 martie, ziarul The New York Times a publicat stirea conform careia tabloul a fost cumparat, in mai 2013, de un colectionar anonim in timpul unei licitatii private, organizate de casa de licitatii Sotheby's, cu o suma cuprinsa intre 75 si 80 de milioane de dolari. Conform cotidianului new-yorkez, detaliile vanzarii au ramas secrete - asa cum prevad regulile licitatiilor private - pana in clipa in care detaliile achizitiei au fost dezvaluite saptamana aceasta de persoane din interior, printre care si negustorul de arta londonez Anthony Crichton-Stuart.

"Este o pictura-trofeu, realizata de unul dintre cei mai importanti artisti. Trebuie sa punem in balanta starea sa degradata cu faptul ca a fost realizata de una dintre cele mai miraculoase si semnificative personalitati din intreg canonul artei occidentale si, in acest sens, pare un pret corect", a declarat Anthony Crichton-Stuart pentru The New York Times. Tabloul "Salvator Mundi", care ar fi apartinut regelui Carol I al Angliei (1600 - 1649), a fost expus ultima oara la sfarsitul anului 2012, la Dallas Museum of Art, care a incercat sa il cumpere.

Cunoscut atat datorita inventiilor sale, precum si datorita studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen in acest sens fiind "Omul Vitruvian", Leonardo da Vinci (1452 - 1519) este, fara indoiala, o personalitate inaintea vremurilor sale si un geniu universal. Modul de gandire si descoperirile sale continua sa uimeasca si in prezent, dupa mai bine de 500 de ani.
Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numara "Madona din grota cu stanci"/ La Vergine delle rocce" (1483), fresca "Cina cea de Taina" (1495-1497) si "Gioconda" (1503-1507).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri