Ultimele evenimente din Ucraina arata ca aceasta tara, vecina la nord cu Romania, devine pe zi ce trece patria nimanui. In cel putin doua clipuri video publicate pe YouTube, mercenari americani pot fi observati patruland pe strazile din Donetk, dupa ce forte militare pro-ruse au ocupat de cateva saptamani regiunea Peninsulei Crimeea.

Speculatiile cu privire la prezenta unor mercenari americani la Donetk au crescut dupa ce in diferite clipuri video au aparut de barbati inarmati neidentificati, purtand uniforme militare specific americane pe strazile din orasul estic ucrainean, cuprins de proteste pro-Moscova. La fel ca trupele pro-ruse detasate in Peninsula Crimeea, nici aici nu se poate observa un insemn militar.

Intr-unul dintre videoclipurile publicate pe YouTube locuitorii orasului Donetk pot fi auziti strigand "Blackwater! Blackwater!". Se pare ca barbatii inarmati au aparut la un protest de strada impotriva noului regim pro-european de la Kiev, si-au fluturat putin armele si au disparut repede aproape fugind atunci cand protestarii au strigat "Blackwater! Blackwater! ", noteaza DailyMail.

Cum au aparut imaginile video, au sporit si speculatiile conform carora mercenari Blackwater, organizatie cunoscuta acum sub numele de Academi, sunt activi in Ucraina, pentru a sprijini noul guvern pro-occidental. De altfel, un diplomat rus a declarat saptamana trecuta ca 300 de angajatii ai unei firme de securitate privata au ajuns in Ucraina. "Acestia sunt soldati cu vasta experienta in operatiunile de conflict miliatar. Majoritatea au operat sub contracte private in Iraq, Afganistan sau alte state", ar fi spus acesta, potrivit PressTV.

Cu toate acestea, analistii sustin ca poate fi si o propaganda rusa. Orice sugestie ca mercenari americani de tipul Blacwater ar opera in Ucraina i-ar oferi lui Vladimir Putin pretextul perfect pentru a da startul unei invazii militare de amploare. Duma de Stat din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, i-a cerut recent presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor prorusi din Ucraina.

Forte militare pro-ruse au preluat deja controlul asupra provinciei din sudul Ucrainei, desi Kremlinul neaga ca mii de oameni inarmati pana in dinti, bine echipati, care au aparut in Crimeea sunt sub controlul sau. Luna trecuta informatii publicate in presa occidentala sustineau, potrivit unor surse de la Moscova, ca trupele din Crimeea apartin Vnevedomstvenaya Okhrana, un contractant privat de securitate similara cu Academi (fosta Blackwater), un apropiat al regimului de la Kremlin.

Blackwater (redenumita in 2009 - Xe Services LLC) este o campanie militara privata de servicii de securitate. Oficial a fost infiintata de Erik Prince si Al Clark in 1997. Neoficial, Blackwater reprezinta un program militar institutionalizat de catre guvernul SUA pentru a inteprinde activitati asemeni celor ce se executa doar pentru sume financiare ridicate. Unele surse confirma ca in razboiul din Irak angajatii ai Blackwater au comis abuzuri grave, inclusiv uciderea civililor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri