Doua exercitii militare anuale prevazute de catre US Army in iulie - unul in Rusia, celalalt in vestul Ucrainei - sunt afectate diferit de criza din Ucraina, "Atlas Vision" fiind anulat, iar "Rapid Trident" mentinut ca sustinere a Kievului in confruntarea cu Moscova, relateaza Stars and Stripes.

Pentagonul a anuntat la 3 martie ca toate exercitiile, intalnirile bilaterale, vizitele in porturi si conferintele de planificare cu Rusia sunt anulate. Comandamentul american in Europa (USAEUR) se afla in stadiul de planificare in privinta Atlas Vision 2014, care urma sa se desfasoare in iulie la Celiabinsk, in nordul Rusiei, si sa se concentreze asupra unor operatiuni comune de mentinerea pacii, a declarat un purtator de cuvant, locotenent-colonelul David Westover din cadrul fortelor aeriene, noteaza Mediafax.

Din cauza crizei din Ucraina, "toate planificarile pentru acest exercitiu au fost suspendate", a spus el. Insa planificarea continua pentru Rapid Trident 2014, un exercitiu amplu multinational condus de catre USAREUR si planificat in iulie. Acesta se va desfasura la Liov, langa frontiera cu Polonia, si are ca obiectiv "promovarea stabilitatii si securitatii regionale, consolidarea capacitatii de parteneriat si a increderii si o ameliorare a interoperabilitatii intre USAREUR, fortele terestre din Ucraina si alte state (membre NATO si partenere), potrivit site-ul USAEUR.

In afara de trupe americane din Europa, la Rapid Trident 2014 vor participa unitati din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Georgia, Germania, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, Romania si Ucraina, a precizat Westover. In cadrul exercitiului, un batalion comun americano-ucrainean va efectua o operatiune de mentinere a pacii, a adaugat el. "Planificarea exercitiului va continua pana la noi ordine", a mai spus purtatorul de cuvant
Exercitiul de anul trecut, la care au participat aproximativ 1.300 de militari, a durat doua saptamani si s-a concentrat asupra unor "operatiuni de infanterie aeropurtata", potrivit unui raport postat pe site-ul Rapid Trident.

Intre timp, criza din Ucraina da putine semne cu privire la o solutionare rapida. Trupe ruse ocupa Peninsula ucraineana separatista Crimeea, iar un referendum privind secesiunea si o eventuala alipire la Rusia este prevazut duminica. Cancelarul german Angela Merkel, considerata un actor-cheie in negocierile cu presedintele rus Vladimir Putin, a declarat miercuri ca "integritatea teritoriala a Ucrainei nu poate fi pusa in discutie". Tot miercuri, presedintele american Barack Obama a promis ca Washingtonul va "ramane de partea Ucrainei", in cursul unei vizite la Casa Alba a premierului interimar ucrainean Arseni Iateniuk.

Westover a declarat ca in cazul in care relatiile dintre Occident si Rusia se normalizeaza, Atlas Vision poate sau nu sa fie replanificat. "Evident, fara o planificare anterioara, efectuarea unui exercitiu de aceasta natura devine dificila si ne afecteaza abilitatea de a participa", a spus el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri