Consiliul UE, reunit vineri in formatul ministrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova. Masura va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial.

"Cetatenii R. Moldova, care detin pasapoarte biometrice, vor putea calatori in Spatiul Schengen fara viza, in urma amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001. (...) Tinand cont de faptul ca Regulamentul va fi publicat (in Jurnalul Oficial al UE - n.r.) in cursul lunii aprilie, liberalizarea vizelor ar urma sa intre in vigoare la inceputul lunii mai 2014", se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro.

Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European si Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie, scrie Mediafax.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva a tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spatiul Schengen. Comisia si-a motivat propunerea prin "progresele considerabile realizate de aceasta tara in ultimii trei ani si jumatate de dialog privind liberalizarea vizelor". In acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE si a devenit prima tara din cadrul Parteneriatului Estic care a indeplinit toate cerintele aferente Planului de actiune privind liberalizarea vizelor.

"Republica Moldova a facut multe progrese. R. Moldova este prima tara din vecinatatea estica a UE care beneficiaza de instrumentul de facilitare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeana a Moldovei, dar este important sa ne asiguram ca Moldova va continua acest parcurs european", a declarat, in cadrul dezbaterilor din februarie, Marian-Jean Marinescu, raportor din umbra din partea PPE pentru proiectul de ridicare a vizelor pentru cetatenii moldoveni.

Semnificatia liberalizarii vizelor pentru oamenii obisnuiti este considerabila, deoarece aduce "beneficii concrete" cetatenilor din Republica Moldova, multi dintre acestia detinand deja un pasaport romanesc, se arata in expunerea de motive. Pe de alta parte, UE are "la dispozitie o oportunitate majora pentru a trimite un semnal politic puternic catre Republica Moldova si a contribui la transformarea vietilor a milioane de oameni", se arata in textul rezolutiei legislative.

"Eliminarea vizelor va reduce timpul de asteptare in fața consulatelor și costurile aferente calatoriei in spațiul Schengen. Va facilita contactele interpersonale - o condiție esențiala pentru dezvoltarea constanta a legaturilor economice, culturale, științifice și de alta natura și va intensifica, de asemenea, contactele intre oameni. Calatoria fara vize intruchipeaza in sine libertatea de circulație, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. In acest context, procesul de aprofundare a relațiilor dintre Uniunea Europeana și Republica Moldova va contribui cu siguranța la imbunatatirea exercițiului justitiei si a nivelului de respectare a libertaților fundamentale", se arata in propunerea adoptata.

"Fara a aduce atingere statutului si situatiei privind Transnistria, de care raportoarea este pe deplin constienta, si subliniind faptul ca soluționarea chestiunii privind Transnistria nu constituie o conditie pentru liberalizarea vizelor, aceasta din urma va aduce beneficii cetatenilor care detin un pasaport biometric al Republicii Moldova, iar perspectiva sa europeana va contribui la solutionarea pasnica a chestiunii transnistrene", precizeaza rezolutia.
Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, la 12 februarie, in favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de calatorie pentru cetatenii moldoveni posesori ai unui pasaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.

Negocierile dintre UE si R. Moldova pentru liberalizarea vizelor au inceput in iunie 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri