Sectiile de votare s-au deschis sambata la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei) in Slovacia, pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care favorit este actualul premier social-democrat Robert Fico, relateaza AFP.

Mai putin in cazul unei surprize enorme, niciunul dintre cei 14 candidati nu urmeaza sa obtina un scor peste pragul de 50% din voturi, al doilea tur al alegerilor fiind programat la 29 martie, scrie Mediafax.

Premier in perioada 2006-2010 si incepand din 2012, Fico, un fost comunist, in varsta de 49 de ani, se prezinta ca un aparator al celor saraci. Potrivit sondajelor, el urmeaza sa il infrunte in al doilea tur pe un milionar filantrop, Andrej Kiska, in varsta de 51 de ani, cu o orientare de centru, dar fara un partid si un incepator in politica.

Partidul social-democrat Smer-SD al lui Fico controleaza, in urma alegerilor legislative din 2012, atat Guvernul, cat si Parlamentul monocameral, in care dispune de o majoritate confortabila de 83 din totalul de 150 de mandate.

Criticii premierului in exercitiu apreciaza ca o eventuala alegere a acestuia in functia suprema va conduce la o monopolizare a puterii in Slovacia, membra UE din 2004 si a zonei euro din 2009.

Cei 4,4 milioane de alegatori slovaci isi aleg prin sufragiu universal direct al patrulea sef de stat de la proclamarea independentei tarii in 1993.

Sectiile de votare vor fi inchise la ora locala 22.00 (23.00, ora Romaniei), iar rezultatele primului tur urmeaza sa fie cunoscute duminica.

Noul sef de stat va depune juramantul pe 15 iunie, dupa expirarea celui de-al doilea mandat al actualului presedinte Ivan Gasparovici, de stanga.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri