Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a declarat, weekendul trecut, intr-o emisiune de televiziune dedicata Statiei Spatiale Internationale (ISS), ca, peste 50 de ani, oamenii vor trai pe Luna si se vor afla in drum spre Marte, considerand ca acest secol va fi "cu adevarat o epoca a spatiului".

In timpul emisiunii de televiziune "Live from Space", celebrul astrofizician a spus ca oamenii vor avea colonii pe Luna "in urmatorii 50 de ani" si ca alti oameni vor trai pe Marte pana in anul 2100, informeaza Mediafax, care citeaza dailymail.co.uk.
Daca nu vor fi colonizate alte planete, profesorul Hawking crede ca rasa umana se va confrunta cu riscul unei extinctii iminente, intrucat prea multi oameni vor trai pe Terra, iar planeta noastra nu poate sa suporte un numar infinit de locuitori.
"Planeta noastra este o lume veche, amenintata de o populatie in expansiune si resurse limitate. Trebuie sa anticipam aceste amenintari si sa avem un plan B. Daca vrem ca specia noastra sa supravietuiasca in urmatorii 100 de ani sau in urmatorii 1.000 de ani, atunci este imperativ sa calatorim in negura spatiului pentru a coloniza lumi noi din cosmos. Daca vom urma aceasta cale, atunci nu am niciun dubiu ca acest secol va ramane cunoscut in istoria omenirii sub denumirea «Epoca Spatiala»", a spus renumitul cercetator britanic, in varsta de 72 de ani.
Profesorul Hawking a facut aceste comentarii in timpul emisiunii "Live from Space: Lap of the Planet", difuzata de postul Channel 4, in timpul careia astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au aparut in direct de pe orbita.
ISS ocupa locul al treilea in topul celor mai stralucitoare obiecte de pe cer, dupa Soare si Luna, si poate fi vazuta in noptile senine sub forma unui punct luminos.
Emisiunea a prezentat telespectatorilor britanici viata si activitatea de zi cu zi a astronautilor de la bordul ISS.
Intr-una dintre interventii, astronautul Rick Mastracchio a dezvaluit faptul ca vorbeste foarte des la telefon cu membrii familiei sale: "Petrec mai mult timp la telefon vorbind cu copiii mei acum, fata de perioada in care ma aflu jos, acolo".
Emisiunea a prezentat numeroase imagini spectaculoase cu planeta noastra, realizate de pe ISS, care efectueaza un ocol complet in jurul Terrei in doar 90 de minute.
Totusi, imagini din arhivele NASA au prezentat si parti mai putin placute din istoria Terrei.
Intr-o secventa emotionanta, astronautul american Frank Culberton a vorbit despre coloanele de fum de deasupra Turnurilor Gemene din New York pe vremea cand se afla la bordul ISS.
Acele imagini si inregistrari video socante au fost realizate de Culbertson in momentul in care astronautul privea prin hublou in jos, neputincios, spre tragedia din New York, pe 11 septembrie 2001.
Primul lui gest a fost acela de a cauta o camera de filmat. Dupa cateva ore, astronautul a descoperit ca un prieten apropiat, pilot de avion, aflat la bordul unuia dintre aeronavele deturnate, se afla pe lista victimelor.
In Romania, emisiunea "In direct din spatiu", care a prezentat viata si activitatea de zi cu zi a astronautilor de la bordul Statiei Spatiale Internationale si care a avut-o ca gazda pe jurnalista Soledad O’Brien, a fost difuzata in direct in noaptea de vineri spre sambata, de la 02.00 (ora Romaniei) de postul National Geographic Channel.
Pe baza transmisiunii in direct, National Geographic Channel va realiza un documentar, care va fi difuzat pe 30 martie.
Stephen Hawking, care se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani. Ajuns in prezent la varsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, fiind cunoscut pentru lucrarile sale despre gaurile negre si pentru cartea sa "Scurta istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenita un bestseller international.
Fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, un post detinut in trecut si de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat in trecut din cauza comentariilor sale despre religie.
Cartea sa intitulata "The Grand Design", lansata in 2010, a provocat un scandal urias in randul liderilor religiosi, deoarece Hawking sustinea in acest volum ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului.
Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru lucrarile sale despre univers si gravitatie, este autorul volumului "Scurta istorie a timpului" (publicat si de Humanitas, in 2004), una dintre cele mai de succes carti din literatura stiintifica, si al volumului "George si cheia secreta a universului" (aparut si la Humanitas, in 2009).
Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic in 1982 si este membru al Academiei de stiinte americane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri