Crimeea? Rusii sunt deja acolo si vor ramane, cum de altfel a mentionat si liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. "Rusia isi rezerva dreptul de a interveni oriunde etnicii rusi se afla in pericol, constienta de responsabilitatea pe care o are fata de viata acestora.", a spus presedintele rus, cu cateva zile in urma.

"In cazul in care Rusiei ii este permis sa faca acest lucru, de a invada o tara suverana, sub pretextul ca isi protejeaza etnicii rusi, din Ucraina, de exemplu, expune Europa de Est la o serie de riscuri semnificative, deoarece exist enclave etnice in toata Europa de Est si Balcani. Va voi da un exemplu. Exista 400.000 de romani care traiesc in Ucraina. Asadar, acest lucru este extrem de nelinistitor.", a declarat Generalul Martin E. Dempsey, al 18-lea Sef al Statului Major Interarme American (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), cel mai inalt grad militar din SUA, pentru PBS.

In harta de mai sus, ce prezinta regiunea Europei de Est, sunt evidentiate cinci dintre tarile fostului bloc comunist unde exista in prezent enclave de etnici rusi. Dintre acestea, Republica Moldova facea parte in 1918 din Uniunea Sovietica, asa cum arata Russia24 intr-o lectie de istorie pentru rusi.

In acelasi context, Januzs Bugajaski de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale a explicat pentru televiziunea americana citata perspectiva Europei pe harta: "Exista o teama palpabila in toata Europa de Est ca guvernul rus nu mai respecta granitele Europei, harta Europei, ca va schimba in mod unilateral frontierele vecinilor sai, sub pretextul apararii drepturilor minoritatilor, al restabilirii legii si ordinii, sau orice alt motiv ar fi, cu scopul de a incerca sa-si extinda influenta si controlul asupra unor parti din teritoriile tarilor vecine.", a spus analistul citat.

Bugajaski a adaugat ca Rusia "deschide astfel cutia Pandorei catre posibila anexare a numeroase state vecine ale sale." Marti, ministrul de externe al Estoniei a spus ca "agresiunea rusa schimba situatia pentru intreaga Europa.", potrivit Business Insider.

Sursa foto: PBS Newshour/screenshot

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri