Guvernul Greciei vrea sa iasa pe pietele financiare cu prima emisiune de obligatiuni dupa criza datoriilor de stat inaintea alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European, a declarat marti un membru al cabinetului de la Atena, informeaza Mediafax.

Obliatiunile vor face parte dintr-o serie de "evenimente pozitive" care vor avea loc inaintea alegerilor din luna mai, a afirmat ministrul Infrastructurii, Michalis Chrisochoides, citat de Bloomberg.

"Vom accesa urmatoarea transa din imprumut (de la UE si FMI - n.r.), tara va reveni pe piete, mai intai cu o dobanda usor mai ridicata, care va scadea ulterior, si Grecia va scapa de aceasta drama a evaluarilor trimestriale efectuate de troica creditorilor internationali", a afirmat oficialul elen.

Economie Grecia

Obligatiunile guvernamentale grecesti au inregistrat in ultimul an cel mai ridicat randament in randul a 25 de tari cu economii dezvoltate, reusind sa reintre in gratiile investitorilor la patru ani dupa declansarea crizei datoriilor de stat.

Discutiile guvernului elen cu reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International au luat sfarsit marti dimineata la Atena fara un acord privind programul de reforme economice.

Avand in vedere asigurarile emise in repetate randuri de BCE privind siguranta obligatiunilor guvernamentale din zona euro si dobanzile mentinute la niveluri minime, statele europene se pot finanta la costuri extrem de reduse. Guvernul condus de premierul Antonis Samaras a stabilit revenirea pe piete drept o prioritate pentru acest an.

"In conditii idale, am dori sa nu mai contractam imprumuturi de la partenerii nostri europpeni", afirma in luna ianuarie ministrul elen al Finantelor, Yannis Stournaras.

Randamentul de referinta al obligatiunilor de stat elene cu maturitatea la 10 ani a scazut recent la 6,65%, minimul ultimilor patru ani, fata de 8,61% la finele lunii ianuarie. In martie 2012, pe cand se vorbea despre o posibila iesire a Greciei din zona euro ca urmare a crizei datoriilor de stat, randamentul de referinta al titlurilor elene se cifra la 37,1%.

Sursa tabel: FMI / estimari FMI

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri