Localizarea geografica a Republicii Moldova a fost permanent interpretata ca un avantaj economic, dar in aceste zile pare ca nu mai reprezinta un activ, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, in contextul turbulentelor din Ucraina si anuntului Transnistriei de alipire la Rusia.

"Lumea spune ca avem o localizare avantajoasa. Nu sunt sigur ca localizarea noastra in ziua de azi e un activ. Unele avantaje puteau si pot fi extrase de aici, inclusiv pe partea de transport", a afirmat guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei (BNM), Dorin Dragutanu citat de Mediafax.

Jurnal de Chisinau a scris in editia electronica ca presedintele asa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Nariskin, in care solicita examinarea posibilitatii anexarii Transnistriei la Federatia Rusa.

Dragutanu a spus ca Republica Moldova se confrunta in acest moment cu o serie de probleme care necesita reforme accelerate si reluarea marilor privatizari.

"Avem un program amplu de reforma a procesului educational. Reinventam unui sistem modern de educatie vocationala. Avem investitori care au problema sa gaseasca un maistru de uzina sau un sef de hala la un depozit. Trebuie rapid corectat, altfel avantajul costului redus cu forta de munca va fi disipat", a spus Dragutanu.

Seful Bancii Nationale a Moldovei spera ca guvernul va relua cat mai rapid procesul marilor privatizari, care sa aduca noi investitii straine.

In acelasi timp, Dragutanu crede ca e nevoie de o continuare hotarata si rapida a reformei in sistemul de justitie al Republicii Moldova.

"Fara o justitie care sa functioneze corect, toate celelalte masuri par iluzorii", a spus el.

O alta problema cu care se confrunta Moldova o reprezinta protectia dreptului investitorilor si a creditorilor, care reprezinta o bariera inclusiv in dezvoltarea creditarii.

"Este nevoie de o reformare completa a institutiei insolventei si a falimentului", a conchis Dragutanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri