Cele mai atractive active din Crimeea, printre care hoteluri si companii de petrol si gaze, sunt deja controlate de forte proruse, iar anexarea regiunii ucrainene de catre Rusia inseamna ca vor trece sub controlul Moscovei si al oamenilor de afaceri agreati de Kremlin, potrivit Financial Times (FT).

"In timp ce oamenii din Simferopol sarbatoreau anexarea Crimeei de catre Rusia, la 10 minute distanta de centrul orasului, pe Strada Balaclava, avea loc o alta invazie - cea a afacerilor private", scrie publicatia britanica, citata de Mediafax.
Un grup de persoane foarte bine inarmate si cu fetele acoperite de masti, despre care se presupune ca ar fi soldati rusi, au luat cu asalt Bogdan Avto-Salon, showroomul unui dealer pentru marcile Hyundai si Subaru.
Criticii Moscovei avertizeaza de mai multe saptamani ca atacurile fortelor rusesti asupra bazelor militare ucrainene reprezinta doar inceputul si ca afacerile private din Crimeea vor fi urmatoarea tinta. Evenimentele de pe Strada Balklava sugereaza ca acestia ar putea avea dreptate.
"Este clar ca va avea loc o noua impartire a proprietatilor acum ca rusii sunt aici", a declarat Arzi Selimova, editor la televiziunea de stat Krim. Oamenii de afaceri locali au notat si ca Bogdan Avto-Salon era detinut de un partener al oligarhului ucrainean Petro Porosenko, unul dintre sustinatorii importanti ai guvernului de la Kiev.
Orice s-ar intampla cu showroomul respectiv, un lucru este clar: cele mai interesante active din Crimeea sunt deja sub controlul fortelor proruse si vor apartine in final Moscovei, scrie FT.
Printre acestea se afla Ciornomornaftogaz - companie care extrage petrol si gaze din Marea Neagra, precum si Feodosia Oil Products Supply - companie care transfera petrol si produse petroliere de pe tancuri maritime in vagoane cisterna pentru transportul fereoviar.
Printre activele care si-ar putea schimba fortat proprietarul se numara si tabara de vara pentru copii Artek, faimoasa in timpul URSS, precum si multe hoteluri si sanatorii pe coasta insorita a Crimeei, detinute de ministere si sindicate ucrainene.
Ucraina a protestat fata de astfel de situatii, iar ministrul Justitiei, Pavlo Petrenko, a declarat ca guvernul de la Kiev isi rezerva dreptul de a cere Rusiei despagubiri pentru activele din Crimeea.
Kievul are de pierdut nu doar companii valoroase, ci si investitii straine semnificative. Inainte de intensificarea tulburarilor interne in februarie, autoritatile ucrainene negociasera cu Eni (Italia) si EDF (Franta) contracte de explorare pentru petrol si gaze in apele Crimeei. Noua conducere a regiunii a anuntat ca va pune resursele energetice sub administrarea companiei ruse de stat Gazprom.
Aceste aspecte au insa o importanta mult redusa pentru locuitorii obisnuiti ai pensinsulei.
Inainte de referendumul de duminica, in care locuitorii au votat pentru secesiunea de Ucraina si alipirea la Rusia, noile autoritati au promis ca ajutoarele sociale si pensiile vor fi platite, depozitele bancare si economiile vor fi protejate, iar drepturile de proprietate vor fi respectate. Oamenii de afaceri nu vor fi nevoiti sa-si inregistreze din nou companiile.
Cei circa 350.000 de etnici ucraineni din Crimeea, dintre care multi nu au participat la referendum, se tem insa de schimbarile care au loc. Crimeea a fost aruncata intr-un haos legislativ dupa ce Moscova a anuntat ca nu se mai aplica legile Ucrainei, a declarat Iulia Iavorskaia.
"Nu avem niciun viitor aici. Asta inseamna ca nu am casa sau pamant si nici chiar permis de conducere. Inseamna ca orice bandit poate sa ma dea afara din casa", a spus ea.
Multi dintre ucraineni se tem de nationalismul exagerat al noilor autoritati din Crimeea, noteaza FT. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, marti, la semnarea tratatului de anexare a Crimeei, ca ucraineana va primi statut de limba oficiala, iar drepturile locuitorilor vor fi respectate indiferent de etnie. Multi ucraineni din Crimeea nu sunt insa convinsi de cuvantul liderului de la Kremlin.

Intre timp analistii discuta de faptul ca Rusia si-a transferat activele de la FED.

Astfel, detinerile guvernelor straine de titluri ale Trezoreriei SUA la Rezerva Federala (Fed) au scazut saptamana trecuta cu peste 100 de miliarde de dolari, un declin saptamanal record, iar analistii considera ca Rusia a decis sa isi transfere o mare parte din activele de la banca centrala americana.
Rusia si Statele Unite dispun de instrumente care pot fi folosite in disputa diplomatica referitoare la Ucraina, dar datoriile americane detinute de Rusia nu vor fi unul dintre acestea, potrivit CNN Money.
Valoarea titlurilor de Trezorerie americane aflate in proprietatea Rusiei este mica si in scadere, astfel ca, la o vanzare a acestora, impactul nu ar fi semnificativ.
Potrivit datelor publicate marti de Departamentul Trezoreriei, Rusia detinea la sfarsitul lunii ianuarie titluri de 132 de miliarde de dolari, in scadere cu 5% fata de luna anterioara.
Suma este putin peste 10% din detinerile Chinei si Japoniei, de peste 1.000 de miliarde de dolari fiecare.
Chiar si Luxembourg-ul are in proprietate titluri americane usor mai ridicate ca Rusia, de 135 de miliarde de dolari.
Mai mult, chiar daca SUA vor impune noi sanctiuni Rusiei, ar putea fi dificil sa inghete detinerile de titluri ale Trezoreriei.
Un raport publicat saptamana trecuta de Fed a aratat ca detinerile cumulate ale guvernelor straine de titluri ale Trezoreriei, pastrate la banca centrala americana, au scazut cu peste 100 de miliarde de dolari, marcand cel mai mare declin saptamanal inregistrat vreodata.
Fed nu publica informatii detaliate privind proprietarii titlurilor, dar amploarea declinului si datele anterioare privind detinerile Rusiei au determinat traderii si analistii sa presupuna ca Rusia a decis sa transfere activele in loc sa le vanda.
"Este o speculatie, dar se pare ca rusii au decis sa transfere o parte din titlurile de Trezorerie. Daca ar fi vandut, piata ar fi observat", a declarat Lou Crandall, analist la Wrightson ICAP.
Crandall a spus ca si daca Rusia ar fi decis sa lichideze detinerile, in loc sa le transfere, ar fi fost insuficient sa agite piata titlurilor de Trezorerie, care include detineri externe de 5.800 miliarde de dolari si detineri ale Fed de 2.300 de miliarde de dolari.
In opinia analistului, ar fi fost un impact initial, pana cand investitorii ar fi inteles ce se intampla, dar, avand cin vedere portofoliul limitat al Rusiei, chiar si vanzarile masive ar fi avut un efect temporar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri