Un miliardar ucrainean, care se afla in arestul autoritatilor din Austria si care si-a construit averea ca intermediar in comertul cu gaze dintre Rusia si Ucraina, ar putea detine informatii importante, utile americanilor, ce doresc sa impuna sanctiuni mai aspre impotriva oamenilor din cercul presedintelui Vladimir Putin, scrie Bloomberg.

Dmitri Firtash (foto), arestat la Viena in aceasta luna pe baza unui mandat american pentru dare de mita si alte acuzatii, detine informatii cu privire la diferite tranzactii care implica exportatorul de gaze naturale de stat rus OAO Gazprom, pe care SUA le-ar considera corupte, scrie publicatia citata.

Firtash, in varsta de 48 de ani, si-a construit averea ca intermediar in vanzarile de gaz din Rusia catre Ucraina, una dintre cele mai mari piete de export ale Gazprom. Miliardarul si un partener de afaceri, detineau jumatate din societatea RosUkrEnergo, fondata in 2004. Compania a devenit importator unic de gaze pentru Ucraina intre 2006 si 2009, perioada in care au aparut litigiile de pret cu Rusia si care au dus la sistarea furnizarilor in Europa.

Oficial, Gazprom controla cealalta jumatate din RosUkrEnergo, insa serviciul de securitate al Ucrainei afirma in 2005 ca ar putea fi de fapt controlata indirect de catre Semion Moghilevici, un membru al crimei organizate, aflat pe lista FBI al celor mai cautati infractori. Firtash a negat in mod repetat orice legatura intre Moghilevici si RosUkrEnergo. Un avocat al lui Moghilevici, care locuieste la Moscova, a declarat ca acesta nu a facut niciodata afaceri cu Firtash.

Totusi, fostul ambasador SUA la Kiev, William Taylor, a declarat ca Firtash i-ar fi spus ca are nevoie de permisiunea lui Moghilevici pentru a intra in afaceri cu Gazprom, potrivit unor informatii ale CIA, publicate de WikiLeaks si datate pe 10 decembrie 2008. In opinia jurnalistilor Bloomberg, Firtash poate cunoaste daca oficialii ucraineni si managerii Gazprom ori ai Gazprombank au avut interese economice personale in aceste tranzactii.

Sursa foto: Dmitryfirtash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri