Rusia vinde obligatiuni direct fondurilor de pensii si bancilor pentru a evita sa se imprumute de pe piata financiara, dupa patru licitatii nereusite de la incursiunea presedintelui rus Vladimir Putin in Crimeea, potrivit Bloomberg.

Ministerul de Finante ofera instrumente financiare in valoare de 100 de miliarde de ruble (2,8 miliarde de dolari). Randamentul titlurilor, cu scadenta in martie 2015, este de 7,73%, iar al celor care ajung la plata in februarie de 8,25%. Randamentul obligatiunilor guvernamentale in ruble cu scadenta in ianuarie 2016 a crescut cu aproape doua puncte procentuale de la inceputul anului si se situeaza la 8,25%.

Suma mare pe care vrea sa o imprumute statul ar putea semnala ca Rusia nu se asteapta ca increderea investitorilor sa revina la normal in perioada urmatoare, potrivit BCS Financial Group si GHP Group. Costurile de imprumut ale Rusiei au atins un nivel record dupa ce anexarea regiunii ucrainene Crimeea a condus la cea mai puternica inrautatire a relatiilor Rusiei cu occidentul de la incheierea Razboiului Rece, scrie Mediafax.

"Ministerul de Finante nu vrea sa-i sperie si pe ultimii cumparatori ramasi. Se gandeste: «Sunt gata sa imprumut, dar nu de pe piata financiara». Nu poate conta pe straini, iar investitorii locali nu vor scoate banii fara o dobanda substantial mai mare", a declarat Fedor Bizikov, manager de fonduri la GHP Group, din Moscova. Ministerul de Finante nu a raspuns cererilor Bloomberg pentru comentarii.

Rusia a anulat sapte licitatii de obligatiuni in acest an, invocand conditiile nefavorabile din piata financiara. Investitorii au vandut active emergente in ianuarie, ca urmare a reducerii unui program al Rezervei Federale a SUA de introducere de lichiditati in piata financiara.

Exodul de pe piata din Rusia a continuat odata cu implicarea puternica a Moscovei in criza din Ucraina. Agentiile de evaluare financiara Standard & Poor’s si Fitch au inrautatit perspectiva ratingului Rusiei de la stabila la negativa in martie.

Guvernul ar putea renunta la planurile pentru o emisiune de eurobonduri in valoare de 7 miliarde de dolari si ar putea reduce programul de imprumut pe piata interna, de 825 miliarde de ruble, a declarat, saptamana trecuta, ministrul de Finante, Anton Siluanov. De la inceputul anului, guvernul de la Mosova a imprumutat 37 de miliarde de ruble.

"Nu vor sa puna presiune pe piata interna si sa creasca costurile de finantare pentru intreaga economie", a spus Dmitri Dudkin, analist la UralSib Capital, din Moscova. Titlurile in valoare de 100 de miliarde de ruble pe care statul le vinde fondurilor de pensii si bancilor nu pot fi revandute si asigura necesarul de refinantare pentru restul anului, a spus el.

Rusia trebuie sa achite in acest an datorii de 324 miliarde de ruble. Pentru plata acestora dispune inclusiv de o suma de 174 miliarde de ruble care ar fi trebuit transferata fondului suveran al tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri