Grupul american McDonald's a anuntat suspendarea activitatii la restaurantele din Crimeea invocand probleme cu lantul de productie, la scurt timp dupa ce o alta companie occidentala a oprit operatiunile din peninsula anexata in martie de Federatia Rusa, transmite Reuters.

Anexarea Crimeei de catre Rusia, nerecunoscuta oficial de noul guvern din Ucraina si nici de catre SUA si tarile aliate, reprezinta un motiv de ingrijorare pentru corporatiile care au afaceri in regiunea Marii Negre, scrie Mediafax.

McDonald's, care opera trei restaurante in Peninsula Crimeea, a anuntat ca spera ca activitatile sa fie reluate cat mai curand posibil. Compania a oferit insa angajatilor din Crimeea posibilitatea de a se transfera la restaurante din Ucraina, masura care sugereaza ca grupul nu anticipeaza redeschiderea unitatilor din peninsula in viitorul apropiat.

"Compania furnizeaza tuturor angajatilor oportunitatea de a se transfera la oricare alt restaurant din Ucraina, pe aceleasi functii, aceleasi salarii si comisioane, costul relocarii lor si a familiilor urmand sa fie acoperit de McDonald's", se arata intr-un comunicat al lantului de restaurante.

Compania Universal Postal, inregistrata la Geneva, care face parte din grupul german Deutsche Post, a anuntat ca nu mai accepta scrisori cu destinatari din Crimeea, deoarece posibilitatea de a face livrari in regiune nu mai este garantata.

Represalii fata de clientii bancilor rusesti

In urma cu o saptamana Visa si MasterCard au oprit, fara preaviz, serviciile de plati prin carduri pentru clientii bancilor rusesti, in urma sanctiunilor anuntate de autoritatile de la Washington. In replica la acest razboi economic, Rusia a anuntat ca ar putea lansa un sistem de plati propriu, care sa fie functional in sase luni.

Desi americanilor le-ar putea fi greu sa-si inchipuie viata fara Visa si MasterCard, renuntarea de catre rusi la serviciile celor doua companii nu ar fi chiar atat de dificila. Moscova a pregatit in ultimii ani un sistem de plati electronice pe care cetatenii sa-l poata folosi in tranzactiile cu autoritatile, precum plata taxelor si pensiilor. Extinderea acestui sistem pentru a include si tranzactiile pentru plata cumparaturilor nu ar fi dificila.

Eliminarea Visa si MasterCard ar crea, insa, doua probleme semnificative Rusiei, potrivit Bloomberg Businessweek. Un card emis de Moscova nu va fi acceptat in afara tarii, astfel ca un rus care ar calatori in strainatate ar fi nevoit sa foloseasca numerar sau, cel mai probabil, sa incerce sa obtina un card de la o banca straina. De asemenea, atragerea vizitatorilor straini ar fi mult mai dificila in cazul in care in Rusia ar fi acceptate doar cardurile Kremlinului.

MasterCard a restrictionat tranzactiile pentru clientii Bank Rossia, Sobinbank, si SMP Bank, ca urmare a sanctiunilor decise de SUA, in timp ce Visa a suspendat serviciile si pentru o a patra institutie de credit, Investcapitalbank. La sfarsitul saptamanii trecute, Visa si MasterCard au renuntat la blocarea cardurilor clientilor SMP. Potrivit datelor Euromonitor International, in Rusia sunt in circulatie circa 30 milioane de carduri de credit si 192 milioane de carduri de debit, la o populatie de 143 de milioane.

Sursa foto: McDonalds, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri