Partidul conservator al lui Viktor Orban este prezentat ca invingator inaintea alegerilor legislative din Ungaria, dar nimic nu arata ca aceasta victorie preconizata ii va mai permite sa conduca tara ca un stapan, comenteaza AFP.

Marile partide aflate in cursa si-au intensificat eforturile sambata pentru mobilizarea alegatorilor, scrie Mediafax.

"Stiu ca suntem favoriti", a declarat Orban, in varsta de 50 de ani, in ultimul miting din campanie, la Debrecen (est).

Insa "meciul incepe la ora (locala) 6.00 (duminica, 7.00, ora Romaniei) cu scorul 0-0. Singurul lucru care conteaza este ceea ce se va intampla intre orele 6.00 si 19.00", a continuat acest pasionat de fotbal, care a efectuat un "presing", in ultimele zile, in vederea mobilizarii sustinatorilor, de teama ca acestia ar putea considera victoria ca si obtinuta si nu s-ar mai prezenta la vot.

"Vom castiga si vom fi din nou in masura sa respiram, sa ne regasim libertatea", a declarat la randul sau Ferenc Gyurcsany, un fost premier socialist (2006-2009) si unul dintre liderii aliantei de stanga, in fata a aproximativ 200 de persoane reunite intr-un cartier de imobile datand din perioada comunista, la Budapesta.

Insa, potrivit sondajelor prezentate de cinci mari institute, Fidesz nu poate pierde duminica, fiind creditat cu 46-51% din voturi, in timp ce alianta de stanga - slab organizata si putin vizibila in campanie - ar obtine 21-31% din voturi.

Partidul de extrema dreapta Jobbik, care si-a "imblanzit" imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intentiile de vot.

"Sondajele conteaza mai putin, oamenilor le este frica sa-si exprime optiunile", a declarat pentru AFP Attila Mesterhazy, candidatul socialist pentru postul de premier.

Multumita majoritatii de doua treimi dintre deputati, Fidesz a promulgat peste 850 de legi incepand din 2010 si a acaparat toate institutiile puterii si care asigura echilibrul in tara, ca de exemplu, media, justitia, dar si economia si cultura.

Este vorba despre o preluare tentaculara a controlului, pe care nici manifestatiile populare din perioada 2011-2012 si nici indemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reusit sa o descurajeze, apreciaza analistii.

Rezultatul este o Ungarie - membra a Uniunii Europene (UE) incepand din 2004 - care este polarizata asa cum nu a mai fost din perioada comunista. Fidesz a acaparat inclusiv simbolurile nationale, astfel incat cine se pronunta impotriva partidului este sau poate sa fie acuzat ca tradeaza tara.

Majoritate de doua treimi sau nu?

Toate discursurile de campanie ale lui Viktor Orban s-au concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a preturilor la energia de uz casnic. El si-a atribuit, astfel, relansarea economica (1,2% in 2013), in pofida faptului ca aceasta se bazeaza pe recoltele exceptionale obtinute in sectorul agricol.

Orban si-a laudat lupta impotriva presupusei lacomii a companiilor straine, supuse - cu exceptia constructorilor de automobile - la plata unor taxe dure. Investitiile directe s-au prabusit, din acest motiv.

Principala intrebare este daca Fidesz va obtine sau nu, din nou, o "super-majoritate", subliniaza politologii. Refacerea circumscriptiilor electorale in favoarea sa ar urma sa usureze acest rezultat. In 2010, partidul a obtinut 52,7% din voturile exprimate.

"O majoritate de doua treimi ar fi o victorie atat de incurajatoare (...), astfel incat vom putea sa ne gandim ca noi, ungurii, suntem capabili de orice", a declarat cel mai puternic om din tara pentru Magyar Nemzet.

In cazul in care esueaza in atingerea acestui obiectiv, Fidesz va fi nevoit sa negocieze cu opozitia, iar dezbaterea va aparea din nou in viata politica ungureasca, apreciaza politologii.

"Voturile indecisilor vor merge mai degraba catre stanga decat catre Jobbik, care si-a mobilizat deja cea mai mare parte a electoratului", a declarat pentru AFP Endre Sik de la Institutul Tarki. Un numar de 106 din cei 199 de deputati vor fi alesi pe plan local, iar ceilalti pe liste la nivel national ale partidelor.

Iar ponderea indecisilor este mare, de aproximativ 40%, potrivit sondajelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri