Vremurile in care pe pietele din Europa de Vest veneau din estul continentului produse mai ales de calitate mediocra sunt acum revolute. Noile state membre au crescut extrem de mult nivelul de calitate al produselor lor de export, asa cum declara vice-directorul Institutului pentru Economie Internationala Comparata din Viena (WIIW), Peter Havlik
Noile state membre ale UE devin din ce in ce mai productive si asta la preturi de productie in continuare mici, noteaza ziarul austriac Die Presse, citat de Rompres. La aceasta se adauga o crestere puternica a productivitatii. La firmele cu capital strain ea se afla deja la nivel vest-european iar la celelalte firme ea se situeaza cu doar o treime sub acest nivel.

In ciuda faptului ca nivelul mediu al salariilor est-europene este cu doua treimi mai scazut decat in Europa de Vest, opt din cele zece state nou aderate livreaza produse din ce in ce mai competitive. Aceasta situatie nu este catusi de putin afectata de cresterea relativ puternica a salariilor din Europa Centrala si de Est si de aprecierea valutelor locale. Printre altele, costul unitar al fortei de munca scade. Aceasta evolutie poate fi observata atat in Cehia cat si in Ungaria si Polonia, inca din 2002, iar la acest trend se alatura si Slovacia si Slovenia. De aceea, nici nu este prea mult de mirare ca exporturile din tarile nou aderate cresc in mod spectaculos. in aproape toate aceste tari volumul exporturilor a crescut in primul trimestru al anului curent cu 20 de procente.

Aceasta evolutie se face simtita si in cadrul cresterii economice. in aproape toate tarile din Europa de Est si Centrala economia creste anul acesta cu mult mai mult fata de anul trecut. in medie, Produsul Intern Brut /PIB/ in zona creste cu cate 5,2 procente, anul trecut cresterea fiind de 4,7 la suta. Singura tara care nu reuseste sa tina pasul cu aceasta evolutie este Ungaria.

O urmare a acestui trend fericit este faptul ca in toate tarile nou aderate din Europa de Est si Centrala rata ocuparii fortei de munca este in crestere (in afara de Ungaria) iar rata somajului este in scadere, chiar daca in Polonia si Slovacia ea se afla inca la nivele ridicate (17,5 respectiv 14,5 procente). La exporturile in avant s-a alaturat in ultima vreme un consum intern sporit. "Prin acest fapt cresterea economica are o baza de sustinere mai extinsa iar din acest motiv suntem foarte optimisti ca aceasta evolutie pozitiva se va mentine", spunea Havlik si adauga: "Suntem siguri ca cele mai multe state noi membre ale UE vor trece cu bine de probleme".

Comertul in interiorul regiunii in discutie este si el in floare. Relatiile economice cu statele vecine se intensifica chiar mai mult fata de cele cu Europa de Vest. Havlik afirma astfel: "Aderarea la UE a condus la o reintegrare a regiunii". Chiar si cele doua tari in curs de aderare, Romania si Bulgaria, se dezvolta destul de bine. Cresterea economica in acest caz a ramas la o valoare stabila de cinci procente iar rata somajului indica tendinte de scadere. Expertii de la WIIW considera ca aceste doua state vor adera la UE la 1 ianuarie 2007.

Chiar si celelalte state din sud-estul Europei inregistreaza cresteri economice puternice, de cele mai multe ori de peste cinci procente. ingrijorare printre economisti produce doar deficitul de cont curent. Ca motiv principal al acestui fenomen este considerata aprecierea valutelor locale. Prin aceasta, marfurile de export devin mai scumpe in exterior iar bunurile de import mai ieftine. Un factor de risc il reprezentat insa cresterea datoriilor individuale in exterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri