Occidentul trebuie sa adopte masuri dure impotriva Rusiei, nemilitare, nu doar declaratii dure, pentru a nu valida de facto politica interventionista a lui Putin, care va duce la reluarea cursei inarmarii la nivel mondial si la pierderea valorii garantiilor de securitate, spune Leszek Balcerowicz.

"Valoarea garantiilor devine zero, ceea ce va insemna o cursa a inarmarii. Sunt tari care nu s-au inarmat pentru ca s-au bazat pe garantii. Taiwan fata de China, sau chiar Japonia fata de China, Coreea de sud fata de Coreea de Nord. S-au bazat pe garantiile SUA (...) Concluziile Rusiei lui Putin sunt ca ei au castigat. Occidentul are potentialul sa faca mai mult. Nu vorbesc de actiuni militare ci masuri concrete economice si personale. Economia Rusiei este slaba din punct de vedere structural. Rusia depinde peste 70% de exporturi de materii prime", a spus fostul vicepremier al Poloniei-ministru al Finantelor si fost presedinte al Bancii Nationale, Leszek Balcerowicz (foto), la "Conferinta de Risc de Tara Coface 2014", organizata de Coface.

Balcerowicz a aratat ca declaratiile dure nu pot fi un substitut pentru actiuni dure. In opinia reformatorului polonez, doctrina rusa spune ca Rusia lui Putin are dreptul de a interveni ori de cate ori crede ca sunt amenintate interesele Rusiei, noteaza Mediafax. "Daca reactia occidentului nu va fi puternica, doctrina lui Putin va fi recunoscuta de facto", a aratat Balcerowicz, care a comparat alipirea peninsulei Crimeea cu invazia Kuweitului de catre Saddam Hussein.

"Trebuie sa folosim cuvinte clare. La ceea ce am fost martori este o agresiune din partea unui stat nedemocratic fata de un stat democratic, incalcand toate conventiile internationale, inclusiv acordul din 1994, unde SUA, Franta, Marea Britanie erau garanti ai integritatii teritoriale a Ucrainei", a continuat Balcerowicz. El a precizat ca discursul mai radical al europenilor din fostele state comuniste nu tine de resentimente fata de rusi, ci mai degraba de o recunoastere mai rapida a pericolelor.

"Sa nu cadem in capcana ca europenii din rasarit au fobii. Normalii aceia din occident l-au produs pe Hitler, sa nu uitam asta", a completat Balcerowicz. Leszek Balcerowicz este un renumit economist si politician, fiind considerat arhitectul reformelor initiate in Polonia in 1989, dupa caderea comunismului. Avand realizari remarcabile, el a fost o figura dominanta in dezvoltarea tarii si in strategia economica a Poloniei in perioada 1989-2007.

Ca vicepremier, Balcerowicz a contribuit la transformarea istorica a Poloniei prin trecerea de la economia centralizata la o economie de piata, imbinand vastele sale cunostinte in economie si stiinte sociale cu valorile filozofiei morale si politice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri