Cele mai mari 30 de banci din Europa, in functie de capitalizare, au renuntat anul trecut la 80.000 de angajati, adica 3,5% din total, iar o revenire a numarului de locuri de munca la nivelul anterior crizei pare putin probabila, in pofida recuperarii economice din regiune, potrivit Reuters.

Declinul veniturilor, pierderile si nevoia de a convinge autoritatile de reglementare ca nu mai sunt institutii de credit atat de mari incat daca au probleme sa puna in pericol sistemul financiar au determinat bancile sa-si reduca semnificativ operatiunile incepand din 2008, cand colapsul Lehman Brothers a declansat criza financiara globala. Firmele de recrutare avertizeaza ca sperantele pentru o schimbare a situatiei in sectorul bancar ar putea fi nejustificate.

Numarul de posturi din sectorul bancar nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1,95 milioane de angajati, fata de 1,7 milioane in prezent, a declarat Antoine Morgaut, directorul pentru Europa si America de Sud la firma de recrutare Robert Walters.

Cele mai dramatice programe de reduceri de personal au fost anuntate anul trecut in urma unor restructurari majore, precum in cazul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati pentru a intruni conditiile unui pachet de ajutor financiar din partea zonei euro.

Banca italiana UniCredit, care a renuntat la cel mai mare numar de angajati anul trecut, 8.490, a afirmat in raportul financiar ca cea mai mare parte a reducerii personalului este datorata externalizarii unor operatiuni IT. KBC, din Belgia, a invocat de asemenea restructurarea drept motiv pentru scaderea cu 7.938 a numarului de angajati, circa 22% din total. Institutia de credit a vandut operatiuni din Rusia si Serbia, potrivit Mediafax.

Alte banci, precum BBVA, au justificat declinul numarului de posturi tot prin restructurari si vanzare de active. Ritmul reducerii personalului a incetinit aproape la jumatate anul trecut, iar cele mai multe banci se apropie de finalul programelor de restructurare convenite pentru ajutoarele financiare primite in timpul crizei, noteaza Reuters.

Testele de stres care vor fi derulate in acest an in UE ar putea conduce la un nou val de concedieri, daca autoritatile de reglemnentare trag concluzia ca bancile au nevoie de rezerve dee capital mai consistente. Doar trei dintre marile banci au inregistrat anul trecut o crestere a numarului de angajati, Barclays, Handelsbanken si Deutsche Bank, insa avansul a fost redus, totalizand mai putin de 770 de posturi.

Sursa foto: Barbat ramas fara loc de munca/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri