O comisie infiintata in Franta pentru reducerea birocratiei din economie a anuntat 50 de masuri care ar trebui sa conduca la scaderea cu miliarde de euro a costurilor companiilor, prin eliminarea unor prevederi absurde precum obligatia brutarilor de a informa politia despre planurile de concediu.

Cele 50 de masuri ar trebui sa aduca mai multa claritate in regulile complicate care guverneaza ativitatea economica in Franta si impiedica dezvoltarea companiilor, scrie cotidianul New York Times. Comisia a fost infiintata de presedintele Francois Hollande ca parte a unui program mai amplu de a sustine recuperarea economiei, care prevede si reducerea cu 30 de miliarde de euro a costurilor cu forta de munca pentru companiile din Franta pe parcursul mandatului sau. De asemenea, guvernul francez a anuntat in aprilie reduceri de taxe pentru corporatii.

"Am pornit operatiunea de simplificare si procesul va continua in urmatorii trei ani. Aceste schimbari trebuie sa economiseasca timpul si banii companiilor noastre prin eliminarea costurilor administrative excesive sau inutile", a declarat parlamentarul socialist Thierry Mandon, unul dintre autorii propunerilor.

Marjele de profit ale companiilor franceze sunt printre cele mai reduse din zona euro. Hollande, confruntat cu o rata a somajului de peste 10%, spera ca masurile adoptate sa stimuleze angajarile, dupa ce initiative similare au avut rezultate bune in Marea Britanie si Germania. Modificarile propuse de comisia franceza ar trebui sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului, informeaza Mediafax.

Unele dintre masuri vizeaza eliminarea de reguli invechite, precum cea care impune brutarilor sa notifice politia asupra planurilor de concediu pe timpul verii. "Aceasta reglementare dateaza din anii '30, cand exista teama ca s-ar putea ajunge in situatia de a nu avea suficienta paine pentru consum", a spus Mandon.

Alte propuneri ar trebui sa faca viata companiilor mai usoara prin standardizarea unor termeni, precum si reducerea numarului de agentii care incaseaza contributiile sociale de la peste 200 in prezent la circa 20. Restructurarea agentiilor ar putea dura doi ani, a spus Mandon. Antreprenorii vor putea inregistra mai usor companiile, in timp ce firmele mici nu vor mai fi nevoite sa depuna zeci de documente in duplicat la mai multe centre administrative pentru a putea participa la o licitatie organizata de stat.

"Franta este un atlet masochist care isi pune singur obstacole atunci cand altii si le inlatura. Muntele de reglementari este de netolerat pentru companiile din Franta si pentru investitorii straini, ai caror bani sfarsesc prin a parasi tara", a declarat Guillaume Cairou, seful Clubului Antreprenorilor. Intr-o prima etapa a procesului de simplificare, guvernul a renuntat la practica Bancii Frantei de a imprima numarul "040" pe dosarul oricarei persoane care a avut in trecut o afacere care a intrat in faliment. Persoanele aflate in aceasta situatie aveau acces cu mare dificultate la credite.

Comisia intentioneaza sa propuna noi simplificari la fiecare sase luni pana la incheierea mandatului lui Hollande in 2017, urmatorul set fiind programat pentru luna septembrie.

Sursa foto: Paris/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri