Grupul rus Gazprom a solicitat companiei ucrainene de stat Naftogaz sa-i plateasca suma de 11,4 miliarde de dolari pentru ca in 2013 nu a importat intreaga cantitate de gaze naturale pentru care s-a angajat prin contract, a declarat directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, transmite Interfax, potrivit Agerpres.

Aceasta suma ar urma sa se adauge celei de 2,2 miliarde de dolari, care reprezinta arieratele cerute de Gazprom de la Naftogaz pentru gazele naturale livrate anul trecut si in primul trimestru al acestui an. Potrivit clauzelor contractuale de tip 'take-or-pay', clientii Gazprom sunt obligati sa plateasca pentru o anumita cantitate de gaze naturale chiar daca in realitate au achizitionat o cantitate mai mica.

Conform unei surse din interiorul Gazprom, in 2013, Naftogaz ar fi trebuit sa importe o cantitate de 41,6 miliarde metri cubi, insa a achizitionat doar o cantitate de 12,9 miliarde de metri cubi. La data de 17 aprilie, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca Ucraina are la dispozitie o luna sa-si plateasca datoriile, in caz contrar Gazprom urmand sa solicite plata in avans pentru livrarile de gaze naturale, o decizie care ar putea provoca intreruperi in aprovizionarea Europei cu gaze naturale rusesti.

In incercarea de a evita intreruperea livrarilor, oficialii europeni si rusi vor avea zilele acestea mai multe reuniuni. In prima runda de discutii, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, se va intalni joi la Bratislava cu ministrii energiei din Ucraina si Slovacia pentru a ajunge la un acord care sa permita livrarea de gaze naturale Ucrainei din Europa via Slovacia.

De asemenea, luni, la Moscova, Guenther Oettinger se va intalni cu ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, si cu ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, pentru discutii cu privire la pretul gazelor naturale impus Kievului. Recent, grupul rus Gazprom a majorat pretul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, pana la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, in timp ce pretul perceput clientilor europeni este de 370 - 380 de dolari. In replica, autoritatile de la Kiev au demarat discutiile pentru a putea primi gaze naturale in sistem invers din Europa Occidentala via Slovacia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri