Cu toate ca au inceput sa apara semne clare de revenire a cererii globale de otel, capacitatea excedentara de productie din sector continua sa fie cea mai mare amenintare, conform studiului EY Global Steel 2014 - Planning to profit from opportunity: preparing for future demand.

Sectorul otelariei continua sa se confrunte cu presiunea generata de capacitatea excedentara de productie, acumulata de-a lungul anilor si de marjele mici de profit. La finalul anului 2013, indicatorii productiei industriale globale aratau o crestere de 3% luna la luna. Se anticipeaza ca aceasta tendinta va continua si in 2014, estimandu-se o crestere de aproximativ 4% in anul 2014, comparativ cu 1,9% in 2013. Tot in aceasta perioada, cererea globala de otel a cunoscut o crestere de 3,2% raportat la 2012. In acest context, cererea la nivelul Uniunii Europene a continuat sa se contracte, cu – 3,8%.

In ceea ce priveste productia de otel, aceasta a continuat sa creasca in 2013, cu 3,5% la nivel global, ajungand la 1.607 milioane de tone, in pofida unei evolutii timide a cererii in cele mai multe parti ale lumii. In Europa, productia de otel a inregistrat o scadere de aproximativ 2%. Se estimeaza ca cererea globala de otel se va accelera in 2014, pana la 3.3%. E de asteptat ca aceasta crestere sa vina din afara Chinei, in conditiile in care guvernul chinez se concentreaza pe restructurarea economica si pe cresterea consumului privat.

Desi estimarile prevad o recalibrare a capacitatii de productie in urmatorul deceniu, anunturile facute de producatori in privinta noilor unitati de productie de otel ce urmeaza sa fie deschise pana in anul 2020, arata ca investitiile in sector continua. Pentru echilibrarea ofertei de otel, estimam necesitatea reducerii capacitatii de productie de otel cu aproximativ 300 de milioane de tone pentru ca marja de profit a industriei sa ajunga la un nivel sustenabil si pentru a mari rata globala de utilizare a capacitatilor din sector, de la mai putin de 80%, la peste 85 %.

Inchiderea definitiva a unor capacitati de productie ar fi singura solutie reala pentru a aduce echilibru in piata. Pe termen scurt, insa, aceasta solutie va fi dificil de implementat, avand in vedere ca, in multe tari, statul detine participatii in sector si ofera stimulente pentru mentinerea locurilor de munca, indiferent de gradul de profitabilitate. In aceste conditii, consecinta va fi o crestere a capacitatii de productie de otel, in pofida asigurarilor date de guvernul chinez de a renunta la capacitati de productie in sector de 80 de milioane de tone pana in 2018.

Pregatirea pentru cererea din viitor

Cu estimari ceva mai bune pentru anul 2014 comparativ cu 2013 si promisiunea unei cresteri mai accelerate in 2015 si in perioada urmatoare, sectorul productiei de otel se concentreaza si isi face planuri pentru a profita cat mai bine de oportunitati viitoare. Astfel, exista semne de revenire economica si de crestere a cererii de otel in majoritatea pietelor:

Infrastructura si constructii

Urbanizarea si cresterea clasei mijlocii globale continua sa determine o crestere a cererii globale de otel folosit in constructii si in segmentul de real estate. Piata constructiilor din Asia se mentine in fruntea clasamentului in privinta cererii de otel, reusind sa capteze aproape 40% din totalul consumului din acest subsector al otelului.

Industria auto

Cererea de otel va continua sa creasca in sectorul auto, atat in economiile emergente cat si in cele dezvoltate. Piete precum SUA, Brazilia, Japonia si China reprezinta puncte fierbinti ale sectorului auto global, cu o rata anuala de crestere estimata intre 5% si 11% pana in 2016. In pofida concurentei reprezentate de alte tipuri de materiale, otelul continua sa reprezinte aproape 70% din materialul utilizat pentru constructia unui automobil, ceea ce reprezinta o imensa oportunitate pentru producatorii de otel de a capta cota de piata prin dezvoltarea unor produse cu mare valoare adaugata, cum ar fi produsele AHSS (produse speciale de inalta rezistenta pentru industria auto).

Industria de petrol si gaze

Se estimeaza ca pe segmentul upstream din sectorul de petrol si gaze vor avea loc investitii semnificative de capital in urmatorii cativa ani, cheltuielile medii anuale fiind cifrate la aproximativ 657 de miliarde de dolari. Prin urmare, cererea de produse tubulare ar putea sa creasca, mai ales in cazul proiectelor neconventionale. In plus, prognozele estimeaza investitii substantiale si in alte zone ale acestei industrii, cum ar fi conductele din segmentul de distributie si rafinariile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri