Ministrii finantelor din UE si-au dat acordul marti pentru intrarea Sloveniei in zona euro incepand cu 1 ianuarie 2007.
Slovenia devine astfel al 13-lea stat din cele 25 tari membre ale UE care adopta moneda unica europeana si prima dintre cele 10 state intrate in UE in 2004. Cursul de schimb al monedei slovene a fost fixat la 239,640 tolari pentru un euro, conform Rompres.

Potrivit scenariului retinut de autoritatile de la Lubljana, slovenii vor putea sa foloseasca in paralel moneda locala si euro pentru o perioada de doar doua saptamani, dupa care toate tranzactiile urmeaza a fi efectuate in moneda europeana. in schimb, preturile vor continua sa fie afisate timp de sase luni in ambele monede.

Potrivit Comisiei Europene, asociatia consumatorilor din Slovenia va supraveghea evolutia preturilor din aceasta tara si va publica in presa numele comerciantilor care vor practica o crestere exagerata a preturilor.

Tolarul sloven a fost introdus in 1991, in locul dinarului iugoslav. Partea nationala a monedei euro va reprezenta peisaje si eroi nationali, precum Primo Trubar, autorul prime carti in slovena imprimata in secolul al XVI-lea.

Intrarea Sloveniei in zona euro ar putea fi urmata, din 2008, de Cipru si Malta, in timp ce cazul Estoniei ramane in continuare problematic ca urmare a ratei crescute a inflatiei, pe fondul unei cresteri economice accelerate.

Candidata alaturi de Slovenia pentru intrarea in zona euro in 2007, Lituania a fost pusa in asteptare de liderii europeni, care ii reproseaza aceeasi rata mare a inflatiei. Letonia, care preconiza initial sa intre in zona euro in 2008, a anuntat ca ar putea sa-si amane acest obiectiv pentru 2010, tot din cauza problemelor pe care le are cu inflatia.

Slovania preconizeaza sa adere la zona euro in 2009, iar Republica Ceha si Ungaria - in 2010. in fine, dintre cele 10 tari care au aderat la UE in 2004, Polonia ar putea intra in zona euro abia in 2012, desi ramane singura tara care nu si-a fixat un obiectiv clar in acest sens.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri