Moldovenii pot circula fara vize in Spatiul Schengen incepand de luni, insa acest pas catre Uniunea Europeana (UE) nu provoaca prea mult entuziasm intr-o tara din care sute de mii de persoane au emigrat deja in cautarea unui loc de munca, relateaza AFP.

"Este un pas incredibil de important, (Republica) Moldova devenind prima tara membra a Parteneriatului Estic care obtine liberalizarea regimului vizelor", a declarat pentru AFP seful misiunii UE la Chisinau Pirkka Tapiola, care si-a exprimat satisfactia fata de reformele indispensabile intreprinse de catre fosta republica sovietica cu scopul de beneficia de aceasta masura, noteaza Mediafax.

Parteneriatul Estic a fost incheiat in 2009 de catre UE cu sase state din fosta URSS (Armenia, Azerbaidajn, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina), cu scopul de a contrabalansa influenta rusa. Insa, potrivit unui sondaj publicat joi de catre Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova, 50% dintre persoanele chestionate apreciaza ca liberalizarea regimului vizelor pentru sejururi de scurta durata "nu este un eveniment important", fie pentru ca nu au mijloacele de a calatori, fie pentru ca un pasaport romanesc care le permite deja sa circule fara probleme.

Intre 500.000 si un milion de locuitori au emigrat deja din cea mai saraca tara din Europa (in special in Rusia si Italia), in cautarea unui loc de munca.
"Liberalizarea vizelor? Nu ma intereseaza, nu am bani sa ma duc in Europa", afirma o somera, Natalia Tregubova, in varsta de 56 de ani. "Oricum, cine a calatorit in ultimii ani va continua sa o faca", adauga ea.

Un muncitor, Ivan Biriukov, in varsta de 63 de ani, este la fel de rezervat. "In Europa nu exista locuri de munca, nimeni nu ne asteapta acolo. In Rusia castigam bani sa ne intretinem familiile", spune el, in pofida faptului ca liberalizarea regimului vizelor nu acorda dreptul la munca in UE, ci numai pe cel de a calatori pentru o perioada limitata.

Barbatul, care spune ca se duce in Rusia in fiecare primavara la munca, afirma ca se teme ca Moscova va introduce vize pentru moldoveni sau ca-i va expulza pe cei care muncesc deja in aceasta tara, ca masuri de retorisiune fata de o apropiere de UE. "Ce vom face atunci?", se lamenteaza el.
O studenta la economie, la Chisinau, Anisoara Moraru, se bucura de liberalizare. "Cei mai multi dintre prietenii mei nu vad niciun viitor in Republica Moldova si asteapta doar sa-si termine studiile pentru a-si cauta un job in Europa", spune ea.

Chiar daca etapa de luni nu deschide piata muncii, ea marcheaza in mod clar o apropiere de UE, inainte de semnarea unui acord de asociere, prevazuta in iunie. Republica Moldova, o tara majoritar romanofona vecina cu Ucraina, este o fosta membra a blocului sovietic care a parafat, alaturi de Georgia, acest Acord, in noiembrie, dupa retragerea brusca a Ucrainei.

"UE va accelera semnarea Acordului pentru a impiedica Rusia sa blocheze acest proces, asa cum a facut-o cu Ucraina", a apreciat Anatol Taranu, directorul Centrului de analiza politica Politicon.

O dezamagire deloc surprinzatoare

Entuziasmul fata de o viitoare integrare europeana a Republicii Moldova a scazut. Potrivit sondajului Soros, numarul celor care ar vota pentru aderarea la UE, intr-un eventual referendum, a scazut la 44%, de la 76%, cat era la sfarsitul lui 2007. In schimb, 45% ar vota pentru aderarea Chisinaului la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

In opinia lui Tapiola, aceasta dezamagire nu este surprinzatoare. "Atunci cand actuala coalitie, care s-a identificat cu integrarea europeana, a ajuns la putere, asteptarile erau foarte mari", afirma el. Intre timp, moldovenii, dezamagiti ca nivelul lor de viata nu a crescut mai rapid, au asociat dificultatile cu apropierea de UE, ceea ce explica rezervele tot mai mari pe care le exprima.

Iar Rusia si-a transmis mesajul discordant. Pentru viitor, Vasile Triboi, in varsta de 65 de ani, apreciaza ca autoritatile ar trebui sa faca mai mult pentru a imbunatati traiul moldovenilor. "Ar trebui sa fie create conditii pentru ca (moldovenii) sa munceasca si sa traiasca demn in tara lor, asa cum am facut noi in timpul Uniunii Sovietice", indeamna el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri