Dupa ce a pierdut in martie regiunea Crimeea in beneficiul Rusiei, Ucraina si-a mobilizat trupele fata de miscarile separatiste pro-ruse, in Estul tarii, in special la Donetk, plamanul industrial al tarii. De ce nu a intervenit totodata Kievul si in Crimeea atunci cand indivizi in uniforme fara insemne au ocupat peninsula de la Marea Neagra?

Din punct de vedere geopolitic, dincolo de relevanta economica a acestei regiuni, lupta pentru Estul Ucrainei este deosebit de importanta, atat pentru NATO si UE cat si pentru Rusia. De ce? Fiecare dintre partile implicate in conflictul din Ucraina, atat Occidentul cat si Kremlinul, isi doresc sa ajunga sa controleze estul tarii pana la alegerile prezidentiale din 25 mai din Ucraina.

In urma destramarii Uniunii Sovietice, mici enclave rusesti au ramas in majoritatea acestor tari, formate in urma deportarilor in si dinspre Siberia. A fost poate cea mai "inteligenta" strategie a sovieticilor, aceea de a crea aceste enclave, mereu generatoare de tensiuni si conflicte, cu tendinta separatista pe teritoriile altor state din regiune, asa cum este si in cazul Republicii Moldova.

Odata cu pierderea Crimeei, in Ucraina exista sanse ca vestul tarii sa domine preferintele politice, iar la kiev sa fie ales un presedinte pro-european. Daca estul Ucrainei nu recunoaste presedintele ales de catre Ucraina, aceasta regiune va ajunge sa se autoproclame "de facto" drept "separata". Noul presedinte de la Kiev va trebui sa intre in negocieri cu Estul pentru o reintregire a tarii, iar rezultatul discutiilor se va concretiza intr-o autonomie cat mai mare pentru Est si ulterior intr-o federalizare.

Rusia nu va invada Ucraina

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a "dat asigurari din nou ca fortele rusesti nu vor invada Ucraina" la finele lunii aprilie, in cadrul unei conversatii telefonice purtate cu omologul sau american, Chuck Hagel. In cursul acestei conversatii telefonice, secretarul american al Apararii a subliniat ca situatia ramane "periculoasa" si a indemnat din nou Rusia "sa puna capat influentei destabilizatoare in Ucraina". Totodata, Moscova a indemnat SUA sa "tempereze retorica" pe tema crizei ucrainene.

Occidentalii, care acuza Rusia de sustinerea actiunilor separatiste din estul ucrainean, sunt ingrijorati de miscarile importante de trupe rusesti la granita cu Ucraina, unde Moscova ar fi mobilizat pana la 40.000 de militari in vederea efectuarii unor "manevre". Presedintele rus, Vladimir Putin, a spus la randul sau ca "spera cu putere" ca nu va fi nevoit sa trimita armata in Ucraina.

In acelasi timp, Rusia afirma ca "a pierdut influenta" asupra militantilor prorusi din Ucraina, subliniind ca organizarea scrutinului prezidential ar fi "absurda" date fiind violentele actuale. Moscova a pierdut influenta asupra comunitatilor rusofone din Ucraina si nu mai poate convinge militantii sa predea armele", a subliniat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Ruse.

Intentia Rusiei este de a mentine pana pe 25 mai un haos total in Ucraina, ceea ce va reprezenta un pretext pentru Estul tarii de a nu recunoaste noul presedinte. De aici si campania mediatica agresiva dusa de presa rusa cu privire la Puterea de la Kiev, considerata "nelegitima" si "fascista".

Rusia nu-si doreste un razboi cu Vestul in Ucraina, ci federalizarea acesteia, ceea ce inseamna pe termen mediu controlul politic al Ucrainei prin intermediul Estului, devenit astfel o "piatra de moara" pentru Kiev. Ucraina nu se va mai apropia in aceste conditii nici de spatiul NATO nici de spatiul comunitar european, iar Federatia Rusa ar fi foarte fericita in aceste momente cu aceasta solutie.

In acelasi timp, Statele Unite sunt alaturi de Ucraina in actiunile militare din Est pentru a nu exista lideri suficient de "consistenti" care sa declare pe 25 mai drept nelegitim noul presedintele ucrainean, sa intre in negociere cu regimul de la Kiev si eventual sa impuna federalizarea Ucrainei.

Nu Rusia se afla "de facto" in ofensiva

Dupa Razboiul Rece, Occidentul s-a considerat prea repede si nejustificat invingatorul acestuia si si-a asumat in exclusivitate rolul de a stabili regulile in jocul geopolitic. "Doctrina Wolfowitz" este numele neoficial al planului de aparare dus de Statele Unite in acest sens pana la incheierea Razboiului Rece si reluata dupa Atentatele din 11 septembrie 2001 prin interventia militara internationala in Afghanistan si declansarea controversata a celui de-al doilea Razboi al Golfului (2003-2011) care a dus la rasturnarea dictaturii lui Saddam Hussein in Irak.

Practic aceasta doctrina, vast criticata pentru ambitii imperialiste, impune o politica unilaterala prin care Statele Unite trebuie sa neutralizeze din timp pericole exterioare din partea altor natiuni, inainte ca acestea sa devina realitate, si aceasta, prin lovituri preventive, si prin incurajarea democratizarii in regiunile implicate, pentru a impiedica alte state de a ajunge la un nivel de super-putere a lumii.

Intreaga ordine de dinaintea incheirii razboiului rece s-a construit pe o realitate bipolara: SUA si URSS, cei doi poli de putere cu blocurile de tari aferente. Situatia s-a schimbat si o parte din Ucraina, o tara nu demult aflata in Comunitatea Statelor Independente (CSI) si in "blocul tampon" al Federatiei Ruse fata de NATO, alaturi de Belarus, doreste acum integrarea in structurile occidentale.

In acelasi timp, Estul Ucrainei pare tot mai departe de Kiev. Vor fi Donbass-ul, Odessa si Harkov-ul noi republici sunt asa zisa protectie a Federatiei Ruse? Rusia nu-si doreste razboi in Ucraina, ci federalizarea acesteia, asa cum nu doreste separarea Transnitriei, ci o doreste in Republica Moldova. Isi doreste Donetkul in Ucraina ca sa controleze Kievul. Este o reactie defensiva a Rusiei, impotriva tuturor celorlalti aliati NATO, la o permanenta ofensiva a Occidentului dupa 1991. Cu toate acestea, Moscova nu va purta un razboi deschis in regiune, pentru ca Vladimir Putin nu are nici un interes sa activeze articolul 5 din Tratatul NATO, dar isi joaca rolul de "bataus" in fata vecinilor.

Republica Moldova, in granitele sale recunoscute, functioneaza din 1992, necontroland totusi un teritoriu - Transnistria. Nimeni nu-l controleaza in afara de Rusia. Ucrainei i se pregateste acelasi lucru. Vom discuta in continuare despre frontierele Ucrainei, pentru ca problema frontierelor reprezinta cel mai mare avantaj pentru Federatia Rusa in ultimii 20 de ani. Miza este ca Ucraina sa intre in acelasi scenariu pentru urmatorii 20-30 in ca si Republica Moldova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri