Oferta de 17 miliarde de dolari (12,4 miliarde de euro) a grupului american General Electric (GE) pentru preluarea diviziei de energie a companiei franceze Alstom nu este suficient de buna, a declarat presedintele francez Francois Hollande, care vrea garantii mai multe privind locurile de munca.

"Nu este suficienta, asa ca nu este acceptabila. Exista o alta oferta si vom vedea daca este mai buna. Vrem ca ofertele sa fie imbunatatite in ceea ce priveste locurile de munca", a spus presedintele francez intr-un interviu difuzat marti de postul de radio RMC si de BFMTV.

Alstom a primit o a doua propunere din partea grupului german Siemens. Compania franceza a fost salvata de la faliment de catre statul francez in urma cu circa un deceniu, iar in prezent are aproximativ 18.000 de angajati in Franta. Alstom, care produce inclusiv echipamente pentru centrale nucleare, este importanta pentru independenta energetica a Frantei, potrivit guvernului de la Paris.

"Grupul GE este dispus sa continue dialogul. Propunerea noastra este buna pentru Franta, Alstom si GE", a declarat un purtator de cuvant al conglomeratului american. Ministrul Economiei din Franta, Arnaud Montebourg, a scris, intr-o scrisoare transmisa luni sefului GE, Jeffrey Immelt, si obtinuta de Bloomberg, ca guvernul prefera "un parteneriat echilibrat" si nu o achizitie directa "care ar conduce la disparitia" Alstom.

"Din pacate nu putem fi de acord cu propunerea actuala a GE", a afirmat ministrul. Ar fi de dorit ca GE sa vanda Alstom Transport operatiunile sale de productie de trenuri pentru transportul de marfa, a spus Montebourg. De asemenea, ministrul a cerut sefului GE sa detalieze angajamentele grupului in privinta infiintarii de locuri de munca bine platite si a avertizat ca Franta trebuie sa-si pastreze "suveranitatea tehnologica" asupra activitatilor nucelare, potrivit Mediafax.

GE a propus saptamana trecuta sa plateasca 17 miliarde de dolari pentru operatiunile Alstom din domeniul energiei, care reprezinta 70% din afacerile companiei franceze. Alstom produce echipamente energetice si trenuri de mare viteza, inclusiv cunoscutele TGV. Tranzactia propusa de grupul american prevede ca Alstom sa-si pastreze divizia de transport, care produce trenuri, tramvaie si sisteme de semnalizare.

Ministrul francez a afirmat ca prefera o propunere a grupului german Siemens in care Alstom ar ceda cea mai mare parte a activelor din energie in schimbul operatiunilor din transporturi ale Siemens. Siemens a cerut Alstom acelasi acces la informatii interne pe care l-a avut si GE, inainte de a face o oferta formala pentru divizia de energie a companiei franceze, pe care o evalueaza la 11 miliarde de euro, au declarat surse apropiate situatiei.

Sursa foto: Francois Hollande/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri