In timp ce Uruguay a fost aplaudata de liberalii din intreaga lume pentru legalizarea marijuanei, aceeasi pasi indrazneti au fost criticati in contextul incercarilor de a controla consumul unei alte plante – tutunul – unul dintre cei mai mari producatori de tigari actionand in judecata tara, scrie Financial Times.

Gigantul Philip Morris a actionat in judecata statul sud-american pentru 2 miliarde de dolari la Centrul International de Arbitraj al Disputelor din cadrul Bancii Mondiale, marcand prima actiune de acest gen luata de un producator de tutun. Potrivit Philip Morris, Uruguay, cunoscuta drept “Elvetia Americii de Sud” a incalcat termenii unui tratat bilateral de investitii cu Elvetia, unde producatorul de tigari are sediul central.

Cea mai mare companie producatoare de tigari din lume, ale carei afaceri de 77 miliarde de dolari depasesc PIB al Uruguay de circa 50 miliarde de dolari, sustine ca o lege anti-tutun aprobata in anul 2009 i-a afectat puternic vanzarile. Astfel, Uruguay a devenit prima tara care a interzis in 2010 sub-brandurile de tigari, dupa ce, in 2006, statul sud-american a fost primul din regiune care a stopat consumul de tutun in spatiile publice inchise.

In acest context, Philip Morris, care a intentat procese si in tari precum Australia si Thailanda, denunta cerintele potrivit carora avertismentele privind sanatatea trebuie sa acopere 80% din suprafata pachetelor de tigari, in timp ce brandurile trebuie sa aiba o singura imagine, Uruguay interzicand astfel sub-branduri precum Marlboro Red sau Marlboro Gold.

“Este o situatie ironica – in timp ce Uruguay faciliteaza consumul de marijuana in acelasi timp pune frana industriei de tigari”, sustine o sursa apropiata situatiei.

Marijuana

Fiecare gospodarie din Uruguay va putea cultiva pana la sase plante de canabis si ca marijuana va putea fi consumata in locurile in care este permis si fumatul.

Anul trecut, Uruguay a devenit prima tara din lume care a legalizat cultivarea, vanzarea si consumul de marijuana.

Guvernul estimeaza ca cererea actuala de marijuana din Uruguay se ridica la 18-22 de tone, ceea ce inseamna echivalentul a aproximativ 10 hectare de plantatii de canabis. Cosumul de marijuana va fi permis in cele mai multe spatii publice, unde se poate si fuma, cu exceptia locurilor de munca.

Peste 120.000 de cetateni uruguayeni consuma marijuana cel putin o data pe an, 75.000 o data pe saptamana si 20.000 o data pe zi, potrivit Consiliului National Antidrog local.

Sursa foto: Consum tutun, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri