Lituania, unul dintre statele UE dependente in totalitate de gazele naturale livrate de Rusia, va putea importa de la inceputul anului urmator din tari precum emiratul arab Qatar la preturi mai mici, prin intermediul unui terminal de regazeificare a gazelor naturale lichefiate.

Statul baltic va putea astfel sa inlocuiasca o parte a livrarilor primite prin gazoductul care leaga tara de Rusia si pentru care plateste cel mai ridicat pret din UE, a declarat ministrul Energiei, Jaroslav Neverovic, intr-un interviu acordat Bloomberg in Polonia.

Lituania cumpara toate gazele consumate de la concenul rus de stat Gazprom, de la care incearca sa obtina reducerea pretului, cu cel putin un sfert mai mare decat cel platit de alte tari europene. Un acord final privind preturi mai mici, dar si alte schimbari ale contractului, ar putea fi incheiat in mai, a spus premierul Lituaniei, Algirdas Butkevicius, saptamana trecuta, potrivit Mediafax.

"Terminalul ne va permite sa diversificam aprovizionarea si va oferi un indicator, pe care furnizorul care detine (in prezent, n.r.) monopolul nu-l va putea depasi. Ofertele primite de la furnizori sunt mai mici decat pretul pe care il platim Gazprom", a spus Neverovic.

Lituania se afla in ultima etapa a negocierilor cu mai multi furnizori de gaz natural lichefiat (GNL), printre care Qatar Liquefied Gas, cel mai mare producator de GNL din lume. Compania este un candidat serios pentru a livra Lituaniei 500 de milioane de metri cubi anual timp de cinci ani, a spus Neverovic.

Gazprom a vandut Lituaniei 2,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anul trecut. Lituania plateste circa 484 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale din Rusia, potrivit presei locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri