Actuala criza ucraineana isi are originile in summitul NATO de la Bucuresti, desfasurat in 2008, cand s-a stabilit ca Ucraina si Georgia vor deveni membre ale Aliantei Nord-Atlantice, afirma, intr-un interviu acordat Bloomberg TV, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Intrebat daca Ucraina poate deveni membra a NATO, Lavrov a raspuns: "Aceasta nu ar fi doar o problema pentru poporul ucrainean si pentru NATO, aceasta ar fi o problema si pentru Rusia, pentru ca am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform carora, initial, Alianta nu se va extinde, apoi, dupa ce s-a extins contrar acordurilor, ca nu vor fi forte combatante substantiale pe teritoriile noilor state membre, ca nu va fi adusa infrastructura militara la frontierele Rusiei - toate aceste intelegeri au fost incalcate intr-un fel sau altul, iar incercarile de admitere a Ucrainei in NATO ar fi foarte nefaste pentru intregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns".

"Din punctul meu de vedere, totul a inceput mult mai devreme, in anii 1990, cand NATO a stabilit ca - in pofida tuturor declaratiilor despre sfarsitul Razboiului Rece si despre faptul ca nicio parte nu l-a castigat - Alianta se poate considera un castigator; dar in termeni practici, criza actuala a inceput, semintele acestei crize au fost sadite in anul 2008, in aprilie, in timpul summitului NATO de la Bucuresti, cand liderii NATO au afirmat, in declaratia finala, ca Georgia si Ucraina vor deveni membre ale Aliantei", a explicat Lavrov, scrie Mediafax.

"Peste cateva luni, presedintele georgian Mihail Saakasvili, care a primit cu multa emotie acest anunt data fiind personalitatea sa, a decis ca are mandatul de a invada propriul popor si ca poate rezolva prin forta conflictul din Osetia de Sud. In mod clar, a fost motivat de aceste promisiuni facute de NATO. Referitor la acest aspect, cum se intampla acum in Ucraina, Saakasvili, imediat dupa ce a facut acest lucru, a inceput sa distruga monumente ale eroilor din al II-lea Razboi Mondial. Acest curent neofascist este foarte vizibil in contextul invitatiilor de aderare la NATO, in contextul politicilor celor care cred ca Ucraina trebuie sa adere la NATO", a argumentat seful diplomatiei ruse.

Sursa foto: Proteste in Kiev/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri