Aviva PLC, cea mai mare companie de asigurari din Marea Britanie, a anuntat, joi, ca va prelua compania americana de asigurari AmerUS Group Co. pentru o suma de 2,9 miliarde dolari in numerar, tranzactia urmand sa sporeasca prezenta asiguratorului britanic pe piata americana, informeaza Rompres
Aviva a precizat ca va plati 69 de dolari (54,17 de euro) in numerar pentru fiecare actiune AmerUs, pret care reprezinta o prima de 10 la suta comparativ cu cotatia titlurilor AmerUs la finele sedintei de tranzactionare din 6 iulie, cu o zi inainte ca cele doua companii sa confirme informatiile potrivit carora poarta negocieri. Astfel Aviva va combina divizia sa americana Aviva U.S. cu AmerUs. Noua entitate va pastra numele Aviva insa directorul general de la AmerUs, Tom Godlasky, va deveni CEO-ul noii entitati.

Aviva a estimat ca aceasta achizitie, care a primit deja recomandarea consiliului de administratie de la AmerUs, va transforma afacerile sale pe piata americana, cea mai mare piata de profil din lume. "Printr-o singura miscare, combinatia dintre reteaua nationala de distributie a AmerUs si resursele si expertiza de care dispune Aviva ofera o platforma pentru o crestere profitabila in SUA", a declarat directorul general de la Aviva, Richard Harvey.

Pentru finantarea tranzactiei, compania britanica intentioneaza sa vanda 129 de milioane de actiuni noi, la pretul de 700 de pence (12,90 dolari) pe titlu, estimand astfel ca va obtine aproximativ 900 de milioane de lire sterline (1,7 miliarde de dolari sau 1,3 miliarde euro). Restul banilor va proveni din fondurile proprii si prin cresterea datoriilor grupului. Tranzactia este programata a se incheia in ultimul trimestru al acestui an.

Obiectiv: Cresterea cotei de piata in USA

In prezent, Statele Unite acopera doar patru procente din vanzarile de asigurari de viata si de pensie in afara Marii Britanii ale companiei Aviva. Divizia Aviva U.S. se concentreaza pe sectoare de nisa, cum este vanzarea de anuitati fixe pentru profesorii americani, si in 2005 a realizat vanzari de 527 milioane lire sterline. Aviva isi va intari astfel cota de piata in SUA prin preluarea asiguratorului american care acopera segmente de piata complementare cu cele in care este prezenta compania britanica.

Cu sediul la Des Moines, statul Iowa, AmerUs este cel mai mare furnizor de produse de viata indexate din SUA si una dintre primele cinci companii cu operatiuni in sectorul anuitatilor indexate, cu o cota de piata de aproximativ noua procente. La sfarsitul lunii martie 2006 activele AmerUs au fost evaluate la 24,7 miliarde de dolari.

Asiguratorul britanic si-a exprimat in repetate randuri interesul pentru extinderea pe piata americana, insa in luna martie oferta sa in valoare de 16,9 miliarde de lire sterline pentru preluarea rivalului britanic Prudential, si a diviziei sale americane Jackson National Life, a fost respinsa.

S&P reafirma ratingul Aviva

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a reafirmat ratingul (A+/Stable/--) al Aviva PLC. Anuntul Standard & Poor's a venit dupa ce Aviva PLC a anuntat ca va prelua compania americana de asigurari AmerUS Group Co., tranzactia urmand sa sporeasca prezenta asiguratorului britanic pe piata americana. Standard & Poor's a afirmat si ratingurile asociate entitatilor de exploatare ale nucleului AmerUs Life Insurance Group (AmerUs Group). Perspectiva operatiunilor AmerUs Group este considerata stabila.

Au fost reafirmate si ratingurile corelate entitatilor de exploatare ale nucleului grupului, printre care CGU International Insurance PLC (CGUII; valuta --/--/A-1+, moneda locala AA-/Stabil/A-1+). Perspectiva asociata tuturor entitatilor Aviva este stabila.

In acelasi timp, Standard & Poor's a revizuit perspectiva asociata companiei de asigurari de viata din Statele Unite AmerUs Group Co. (AMH), detinuta de compania AmerUs Group, de la stabil la pozitiv, afirmand de asemenea ratingul asociat creditelor pe termen lung 'BBB+'.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri