In timp ce economia infloritoare a Elvetiei a facut ca numele acestei tari sa fie sinonim cu un standard superior de viata, guvernul estimeaza ca aproximativ un angajat din zece se chinuie sa-si achite cheltuielile lunare, in ciuda faptului ca are un loc de munca full time, scrie New York Times.

Elvetienii sunt chemati in aceasta duminica la vot pentru a sustine sau nu cresterea salariului minim la 24,65 de dolari pe ora (22 de franci elvetieni). Daca propunerea va trece de aceste alegeri, Elvetia va fi tara cu cel mai mare salariu minim din lume, dublu fata de cel din Germania (11,64 dolari) sau fata de SUA (10,10 dolari).

In Romania salariu minim brut pe economie a crescut la inceputul acestui an de la 800 de lei la 850 de lei (260 de dolari).

"Exista multe nemultumiri in tara noastra bogata referitor la faptul ca angajati permanenti nu reusesc sa traiasca din salariile pe care le obtin", sustine Daniel Lampart, unul dintre initiatorii acestei propuneri, care a trezit pareri contradictorii.

Astfel, un fost angajat al Nestle, care a renuntat la locul de munca pentru a-si deschide propria cafenea, sustine ca deja nu isi mai poate permite sa angajeze pe pozitii full-time, chiar si pentru salarii mai mici decat cel propus.

"Am trei angajati pe care ii platesc la ora pentru ture flexibile de cate trei ore, iar eu sunt aici in permanenta. Nu imi voi putea permite sa platesc un salariu minim de 4.000 de franci elvetieni pe luna", a declarat proprietarul cafenelei.

Chiar daca in Elvetia notiunea de saracie este un termen relativ datorita sistemului de asigurare care ofera conditiile de baza necesare unui trai decent, aceasta este a treia oara cand locuitorii sunt chemati la referendum pentru a decide valoarea muncii.

Potrivit statisticilor, aproape 340.000 de angajati castiga sub valoarea salariului mediu pe economie, doua din trei persoane fiind femei care lucreaza in retail, hoteluri sau servicii.

Pe de alta parte, Elvetia este privita ca unul dintre cele mai prietenoase medii de afaceri din Europa, insa unele dintre cele mai mari companii, printre care se numara si Nestle sau Swatch, sustin ca introducerea conceptului de salariu minim va afecta competitivitatea.

Doua treimi din joburile elvetiene sunt in zona IMM-urilor. "Aceasta initiativa va avea un efect de boomerang pentru Elvetia. Multe industrii vor fi obligate sa reduca numarul angajatilor intrucat acestia vor deveni prea scumpi pentru a putea fi pastrati. Cei mai afectati vor fi angajatii fara calificare", sustin reprezentantii IMM-urilor.

Sursa foto: Salariu minim, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri