Comisia European de Reglementare a aprobat oferta de preluare a grupului minier canadian Falconbridge de ctre grupul minier anglo-elveian Xstrata, la cteva zile dup ce Xstrata a majorat valoarea ofertei de preluare ostil, informeaz Rompres
Grupul minier elveian Xstrata a majorat, mari, cu 12% valoarea ofertei de preluare ostil a grupului canadian minier Falconbridge, valoarea ofertei fiind de 18,1 miliarde dolari canadieni (16,2 miliarde dolari sau 12,7 miliarde euro), dup ce Falconbridge a acceptat oferta de preluare amiabil din partea rivalului grupului Xsatra, Inco Ltd.

Comisia European a considerat c o eventual fuziune Xstrata-Falconbridge nu va cauza probleme antitrust n Europa, eventualul nou grup urmnd a face fa unei puternice competiii. Sptmna trecut, Comisia European de Reglementare a aprobat oferta amiabil de preluare a Falconbridge de Inco cu 15 miliarde dolari, fuziune care ar putea crea cel mai mare productor mondial de nichel. Oferta, n cash i aciuni, urmeaz s expire joi, ns doar dup ce compania va accepta s renune la o rafinrie norvegian de nichel.

Xstrata a precizat c va plti acionarilor Falconbridge 59 dolari canadieni (52,73 dolari sau 41,35 euro) pe aciune, o cretere cu 7,50 dolari canadieni (6,70 dolari sau 5,25 euro) pentru cele 80,2% din aciunile companiei pe care nc nu le deine. Decizia a venit cu dou zile nainte de expirarea ofertei de 58,36 dolari pe aciune canadieni a grupului minier canadian Inco Ltd. Falconbridge are aproximativ 369 milioane aciuni. Xsatra i Falconbridge au n comun exploatarea zcmintelor de cupru, zinc i nichel din America Latin.

Inco a ramas pe afara

Aceste oferte intervin ntr-un context de explozie a preurilor materiilor prime, care au stimulat consolidarea n vederea securizrii surselor de aprovizionare. Lunea trecut, Comisia European de Reglementare a aprobat preluarea Falconbridge de Inco cu 15 miliarde dolari, fuziune care ar putea crea cel mai mare productor mondial de nichel.

Dac oferta Inco va avea succes, compania minier Phelps Dodge Corp. din Phoenix, care a ajutat Inco n aceast licitaie, intenioneaz a prelua compania combinat cu 40 miliarde dolari. Eventualul nou grup se va numi 'Phelps Dodge Inco Corporation' i va avea sediul central n Statele Unite, n Phoenix (Arizona), sediul actual al Phelps.

Cele dou companii estimeaz c fuziunea lor va conduce la economii pe an de aproximativ 350 milioane dolari pn la sfritul lui 2007. Acordul va conduce la apariia celui mai mare productor de nichel din lume, cu o producie combinat de aproximativ 735 milioane uncii (331 milioane kilograme) n 2005 i aproximativ un miliard de uncii (454 milioane kilograme) n 2009. n plus, noua companie va fi i unul dintre cei mai mari productori mondiali de cupru, cu o producie estimat de 1,33 miliarde uncii (604 milioane kilograme) n 2005 i aproximativ 2,4 miliarde uncii (1,1 miliarde kilograme) n 2009.

Sectorul exploatrii miniere este n plin reconfigurare, la nivel mondial, ca urmare a creterii generalizate a cotaiilor metalelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri