Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau chinez Xi Jinping au semnat marti, la Shanghai, mai multe acorduri bilaterale, dar nu si cel referitor la livrarile de gaze ale Gazprom, evaluat la 400 de miliarde de dolari, negocierile urmand sa continue, relateaza Bloomberg.

Discutiile vor continua, cele doua tari sunt interesate de un compromis, a declarat directorul general al Gazprom, Alexey Miller. Oficiali rusi au declarat inainte de intalnirea celor doi presedinti ca partile sunt foarte aproape de un acord, la peste 10 ani dupa inceperea discutiilor.

Subiectul divergent este cel al pretului, chiar daca acordul era considerat probabil, avand in vedere sanctiunile comerciale si financiare cu care se confrunta Putin din partea Statelor Unite si Uniunii Europene, dupa anexarea Crimeei. Cele doua tari discuta pretul, iar acordul ar putea fi convenit in orice moment, a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, dupa intalnirea de marti dintre presedintii Rusiei si Chinei.

Gazprom, cel mai mare producator de gaze la nivel mondial, intentiona ca acordul cu China National Petroleum (CNBC) sa fie semnat in timpul vizitei lui Putin in China. China, cel mai mare partener comercial al Rusiei, cu schimburi in valoare de 94,5 miliarde de dolari anul trecut, este singura tara din Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite care nu a sanctionat actiunile lui Putin in Ucraina, potrivit Mediafax.

Gazprom vrea sa construiasca un gazoduct in valoare de 22 de miliarde de dolari catre China, care sa transporte anual 38 de miliarde de metri cubi de gaze. Compania ar putea incepe sa livreze gaze in China in 2019 sau 2020, a declarat in martie ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak.

Aceasta cantitate de gaze este aproape un sfert din consumul actual al Chinei si circa 10% din cererea estimata pana in 2020, a aratat Gordon Kwan, director pentru cercetari in domeniul petrolului si gazelor la Nomura International Hong Kong.

Pentru Gazprom, cantitatea este egala cu aproximativ 20% din livrarile de gaze destinate Europei, cea mai mare piata de export a companiei. Acordul a fost amanat intrucat Rusia vrea sa utilizeze contractele de vanzare de gaze in UE ca pret de referinta, in timp ce China a propus un pret mai mic, bazat pe importurile pe care le efectueaza din Asia Centrala.

Pretul mediu al gazelor livrate de Gazprom in Europa a fost anul trecut de 380,5 dolari pentru o mie de metri cubi. Compania de brokeraj CLSA estimeaza un pret al gazelor care vor fi livrate Chinei de 335-350 dolari pentru o mie de metri cubi.

Acest pret tinta, echivalent cu aproape 400 de miliarde de dolari pentru un contract pe termen de 30 de ani, este apropiat de cel al importurilor de gaze din Turkmenistan. Criza din Ucraina va determina guvernul rus sa vrea sa semneze un acord prin care sa convinga Europa si Statele Unite ca sanctiunile nu vor tine in loc economia Rusiei, a declarat Chris Weafer, fondator al companiei de consultanta Macro Advisory in Moscova.

"Kremlinul este nerabdator sa arate politicienilor din Uniunea Europeana, companiilor occidentale si audientei interne ca nu este restrictionat de amenintarea sanctiunilor si are numeroase posibilitati de colaborare cu China", a spus Weafer. Purtatorii de cuvant al CNPC si Gazprom au refuzat sa comenteze. Actiunile Gazprom au scazut cu pana la 2,7% la bursa din Moscova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri