Germania a inregistrat in 2013 cea mai mare rata a imigratiei nete din ultimii 20 de ani. Principalele tari de origine sunt Polonia, cu o imigratia neta de 72.000 de imigranti, si Romania, cu 50.000 de persoane, a anuntat joi institutul Destatis, relateaza AFP

Numarul total al celor care s-au instalat in tara este mai mare cu 437.000 de persoane decat al celor care au parasit tara, a precizat institutul de statistica. Acesta este cel mai mare nivel inregistrat pana in prezent din 1993, cand excedentul migratoriu (diferenta intre intrarile si iesirile de pe teritoriu) a atins 462.000 de persoane, subliniaza Destatis, confirmand si detaliind intr-un comunicat primele date anuntate in ianuarie.

Cea mai mare parte a noilor imigranti in Germania sunt originari din state membre ale Uniunii Europene (UE). Imigratia neta din state membre UE a atins 300.000 de persoane anul trecut. In detaliu, principalele tari de origine se afla in Europa Centrala si de Est, Polonia clasandu-se prima cu o imigratie neta de 72.000 de persoane, urmata de Romania, cu 50.000 de persoane.

Insa imigratia din anumite state din Europa de Sud, afectate de criza euro, a crescut puternic anul trecut, in special din Italia (32.000 de persoane, +52%) si Spania (22.000 de persoane, +19%). Germania mizeaza pe soldul migratoriu pozitiv atat pentru compensarea unei natalitati aflate de mult timp in declin, cat si care sa permita intreprinderilor sa gaseasca forta de munca lipsa, noteaza Mediafax.

Insa, in mod traditional, soldul migratoriu inregistreaza fluctuatii importante in Germania. El a depasit 782.000 de persoane in 1992, dupa care a scazut sub 50.000 de persoane in 1998. In 2008 si 2009, acesta a inregistrat valori negative, numarul persoanelor care au pararsit tara fiind mai mare decat al celor care au intrat.

Cresterea nivelului imigratiei a permis in 2013 populatiei germane sa creasca si sa atinga 80,8 milioane de locuitori, potrivit unor date furnizate de catre Destatis in ianuarie. Fara a se tine cont de imigratie, tara a inregistrat un numar de nasteri mai mic cu aproximativ 200.000 decat cel al deceselor.

Sursa foto: Poarta Brandenburg din Berlin/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri