Junta militara care a preluat puterea in Thailanda printr-o lovitura de stat, a anuntat vineri ca 155 de persoane, printre care se numara si fostul premier Yingluck Shinawatra. La trei zile dupa instaurarea legii martiale, militarii au convocat peste 100 de reprezentanti politici, pentru a forta dialogul, potrivit AFP.

"In total, 155 de persoane au interdictia de a calatori in strainatate fara autorizatie" din partea noului regim militar, "in scopul mentinerii pacii si ordinii", a declarat un purtator de cuvant militar la televiziune.

Pe de alta parte, fostul premier Yingluck Shinawatra, destituita din functie de catre justitie, s-a prezentat vineri la convocarea de catre junta, la o zi dupa o lovitura de stat.

"Ea a sosit", a declarat pentru presa Wim Rungwattanajinda, un colaborator al fostului premier. Yingluck Shinawatra s-a prezentat, la fel ca Niwattumrong Boonsongpaisan, care a asigurat interimatul dupa ce aceasta a fost destituita de justitie la 7 mai, noteaza Mediafax.

Astfel, ea nu i se va putea alatura fratului sau Thaksin Shinawatra, exilat dupa ce a cazut victima unui puci in 2006 si condamnat, ulterior, pentru deturnare de fonduri. Pe retele de socializare circulau zvonuri cu privire la plecarea acesteia in strainatate.

In total, peste 100 de reprezentanti politici atat din cadrul Partidului Puea Thai (fost guvernamental), cat si din cadrul Partidului Democrat (opozitie) au fost convocati vineri de catre autorii loviturii de stat condamnate de catre comunitatea internationala.

Aproximativ 30 de tineri thailandezi au incalcat interdictiile impuse de junta si au manifestat in fata Monumentului Democratiei, potrivit unui fotograf AFP. Militarii i-au ignorat.

Bangkokul era calm, fara ca pe strazi sa fie prezente tancuri, ca in 2006. In schimb, toate scolile erau inchise. Numerosi militari se aflau in jurul sediului Guvernului, evacuat de mai multe luni, in timp ce ultimii manifestanti de opozitie, multumiti de acest puci pe care si-l doreau, isi strangeau corturile, potrivit unor jurnalisti AFP.

Dupa aproximativ trei zile de lege martiala, instituita, potrivit armatei, cu scopul de a obliga la un dialog intre actorii civili implicati in criza politica, puternicul sef al fortelor aeriene, generalul Prayut Chan-O-Cha, a declarat joi ca lovitura de stat este necesara "pentru ca tara sa revina la normal".

Lovitura de stat anuntata in direct, dupa sapte luni de criza

Armata thailandeza a preluat puterea, joi, si a suspendat majoritatea libertatilor individuale dupa sapte luni de criza politica si manifestatii care s-au soldat cu un impas.

Premierul inlaturat de la putere, Niwattumrong Boonsongpaisan, si Guvernul sau au primit "ordinul" de "a se prezenta" pana la sfarsitul zilei in fata noului regim, care a preluat numele de Consiliul national pentru mentinerea pacii si ordinii.

Armata le-a ordonat manifestantilor din ambele tabere, care campeaza la Bangkok, sa se intoarca acasa si a interzis orice reuniune de peste cinci persoane. Manifestantii au inceput sa se supuna in cursul serii. Noul Consiliu a suspendat Constitutia, dar a decis sa mentina Senatul, precizand ca acest lucru le-ar permite sa "conduca tara in fara forta".

Dupa mai putin de trei zile de la instaurarea legii martiale, destinate, potrivit armatei, sa forteze dialogul actorilor civili ai crizei politice, puternicul sef al fortelor terestre, generalul Prayut Chan-O-Cha, a aparut in cursul dupa-amiezii la televiziune pentru a explica faptul ca o lovitura de stat este necesara, "pentru ca tara sa revina la normal".

Generalul a invocat violenta din tara, care s-a soldat cu 28 de morti de la inceputul crizei in toamna, majoritatea in timpul aruncarilor de grenade la Bangkok pentru reprimarea manifestantilor.

SUA avertizeaza asupra „efectelor negative”, iar UE recomanda organizarea alegerilor

Secretarul de Stat american, John Kerry, a condamnat vehement "lovitura de stat militara" din Thailanda, avertizand cu "efecte negative" asupra cooperarii intre Washington si Bangkok. "Nu exista nicio justificare pentru aceasta lovitura de stat militara", a declarat Kerry. "Cerem reinstalarea imediata a unui guvern civil si revenirea la democratie", a subliniat Kerry.

Uniunea Europeana pledeaza pentru "revenirea rapida la procesul democratic legitim" in Thailanda, reactionand la lovitura de stat militara din aceasta tara.

"Este de o importanta cruciala ca Thailanda sa revina rapid la procesul democratic legitim", a declarat purtatorul de cuvant al lui Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
"Este necesar sa fie organizate cat mai curand alegeri exhaustive si credibile", recomanda oficialul UE.

Thailanda s-a confruntat cu 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat in aproape 80 de ani. Ultima dateaza din 2006, impotriva fostului premier in exil Thaksin Shinawatra, si a antrenat o serie de crize politice care au scos in strada inamicii si sustinatorii miliardarului, care ramane, in pofida exilului sau, factorul de diviziune al tarii.

Episodul actual a inceput in toamna cu manifestatii care cereau plecarea de la putere a surorii acestuia, Yingluck, premier din 2011. Ea a fost destituita de justitie la inceputul lui mai.

Sursa foto: Armata Thailanda/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri