Partidele extremiste au castigat in mai multe state din Uniunea Europeana in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Ultranationalistii Frontulului National condus de Marine le Pen s-au situat pe primul loc in cadrul alegerilor care au avut loc duminica in Franta, iar partidul eurofob UKIP, al lui Nigel Farage, s-a situat in fata partidelor traditionale in Marea Britanie, la euroalegerile organizate in aceasta tara joi.

Marine Le Pen, imaginea unei extreme drepte cuceritoare

Sefa Frontului National (FN, extrema dreapta) Marine Le Pen, un strateg si o voluntarista, culege roadele eforturilor pe care le-a depus pentru "de-diabolizarea" partidului ei, obtinand duminica primul loc in alegerile europene in Franta, devansand cele doua partide de guvernamant, relateaza AFP.

Sursa foto: Marine le Pen/ Shutterstock.com

Aceasta femeie in varsta de 45 de ani, blonda si cu trasaturi dure, se pregateste pentru alegerile prezidentiale din 2017, dupa ce a castigat pariul pe care l-a pus: sa "arunce in aer" atat UMP-ul, cel mai important partid al opozitiei de dreapta, cat si Partidul Socialist aflat la putere, plasandu-se in "centrul de greutate" al peisajului politic francez, potrivit Mediafax.

Cea mai tanara dintre cele trei fiice ale lui Jean-Marie Le Pen, unul dintre principalii fondatori ai FN in 1972, ea nu ar fi urmat sa intre in viata politica. Sora sa, Yann, dar mai ales Marie-Caroline, ar fi urmat sa preia stafeta unei formatiuni dominate timp de aproape 40 de ani de catre Jean-Marie Le Pen.

Insa viata politica a FN si sciziunile de la sfarsitul anilor '90 au deschis calea acestei avocate, care a incercat inca din 1993, la varsta de 24 de ani, sa fie aleasa deputata la Paris. Tatal sau o pregateste timp de mai multi ani, in cadrul Serviciului Juridic al FN, dupa care o prezinta in fata camerelor de luat vederi. FN va reprezenta "un refugiu, apoi o rampa de lansare", scrie jurnalistul Romain Rosso intr-o biografie a lui Marine Le Pen.

Ea produce o impresie puternica inca de la 5 mai 2002, seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in care s-a calificat tatal ei, scrutin pe care-l va pierde cu brio in fata lui Jacques Chirac. Ea este cea care da tonul, afirmand ca "Franta s-a transformat in lagar de reeducare psihologica", referindu-se la manifestatiile uriase de strada din tara care spuneau "nu" FN.

- Alta imagine?

Devenind tot mai puternica in umbra unui tata care imbatraneste, ea se impune in ianuarie 2011 la conducerea FN. Presa franceza vorbeste, la acest moment, despre operatiunea de "de-diabolizare". Le Pen raspunde ca ea vrea "sa ofere o imagine diferita caricaturii" facute, in opinia, FN.

Este vorba despre debarasarea, cel putin partial, de activisti antisemiti, nostalgici ai Algeriei franmceze, chiar ai regimului colaborationist (cu Germania) de la Vichy si de catolici integristi care au fost, timp de peste 30 de ani, cadre in FN, mostenitorul unei traditii a extremei drepte nascute in secolul al XIX-lea. Spre deosebire de tatal ei, al carui program economic era redus si neglijat in favoarea diatribelor vizand imigrantii, Marine Le Pen "adera" la ingrijorarile francezilor "declasati", acesti "uitati" ai politicii care vad somajul depasind 10% si puterea de cumparare scazandu-le.

Prin iesirea din zona euro si protectionism, presedinta FN incearca sa para mai credibila in domeniul economic. Repetitia generala in vederea alegerilor europene - alegerile municipale din martie - i-a permis, prin obtinerea victoriei in zece orase, sa-si reafirme vointa de a-si "normaliza" partidul, prezentandu-l ca fiind capabil sa "gestioneze" fara "ideologie".

Marine Le Pen nu ezita, totodata, sa-i citeze pe Jaurès sau pe generalul de Gaulle. Voind sa organizeze "invazia fluxurilor migratorii", ea prefera de-acum ca mai degraba sa atace "mondializarea" decat "strainii". Francezii "vor sa fie protejati fata de mondializarea salbatica", a declarat ea duminica.

Nigel Farage vrea sa-i scoata pe britanici din UE

Nigel Farage, liderul partidului populist si eurofob UKIP, si-a tinut promisiunea de a produce un "cutremur politic", reiterata in mai multe randuri cu halba in mana, iar dupa victoria istorica in alegerile europene promite sa termine cu imigratia si sa scoata Regatul Unit din UE, relateaza AFP.

Sursa foto: Nigel Farage/ Shutterstock.com

Fostul comerciant, in varsta de 50 de ani, care a infrant cele trei partide ale "establishmentului" si care se vede la conducerea unei "armate populare" afiseaza o obsesie "de bun simt". Pretinde ca vrea sa dea de pamant cu dragonul de la Bruxelles.

Intervievat de AFP in cursul campaniei, a oferit o diatriba "rodata" in puburi, un mediu care contribuie la imaginea sa de antielitist. "Imi place Europa. Este un spatiu superb. Sunt casatorit cu o germana. Am muncit pentru societati europene. Imi place cultura europeana. Dar urasc steagul. Urasc imnul. Urasc institutiile", a spus el. Are vocea ragusita si rade un pic ostentativ.

In opinia sa, Uniunea Europeana politica "este poarta larg deschisa pentru aproape o jumatate de miliard de indivizi" pregatiti sa dea navala - cu bulgarii si romanii in frunte - pe piata britanica a muncii. Peste 30% dintre britanici si majoritatea presei considera acest mesaj rasist.

Iar premierul conservator David Cameron a catalogat la un moment dat UK Independence Party (Partidul pentru independenta Regatului unit) drept "o adunatura de lunatici". Nigel Farage ii replica astazi: "suntem de luat in serios". Dovada? "NF" exclude sistematic din formatiunea sa autorii unor mesaje rasiste, islamofobe sau inepte postate pe Twitter. A fost cazul unui consilier, in opinia caruia inundatiile erau o "pedeapsa divina" dupa legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

In plus, i-a obligat pe candidatii la deputatia europeana sa certifice faptul ca "nu au scheleti in dulap".
Prezentandu-se drept campionul "dreptei liberale", el respinge eticheta de extrema dreapta si avansurile Frontului National (FN) al lui Marine le Pen.

- Vulpoiul in cotet

Cei mai multi dintre analisti se indoiesc de faptul ca "bula de protest" a explodat atat de curand. Creditat cu 16,5% in europenele din 2009, UKIP a obtinut un modest 3% in legislativele din 2010. Odata cu apropierea alegerilor parlamentare din 2015, atrage atat electorat conservator, cat si laburist.

"Vulpoiul UKIP este in cotetul de la Westminster" (sediul Parlamentului britanic), se lauda Farage, care spera ca formatiunea sa sa trimita, in sfarsit, deputati in Camera Comunelor. In plus, rl vrea sa contribuie la victoria taberei "nu" in referendumul asupra mentinerii Marii Britanii in UE, promis in 2017 de catre Cameron, sub presiunea euroscepticilor.

Dar pentru a patrunde in peisajul dominat de un secol de conservatori, laburisti, iar mai recent de liberal-democrati, UKIP este necesar sa se doteze cu un program. Farage a rupt manifestul din 2010, ca pe o "antologie de prostii", care continea, de exemplu, proiectul de a obliga soferii de taxi sa poarte uniforma. Iar pana atunci isi va intensifica eforturile in Parlamentul "aseptic" de la Strasbourg, unde i-a spus odinioara presedintelui UE Herman Van Rompuy "fara sa vreau sa fiu nepoliticos, cine sunteti? Aveti charisma unei carpe umede".

- A patra viata

Lui Farage, nascut pe 3 aprilie 1964, in Kent (sud), ii place sa se prezinte drept "un om de lume". Pe cand era mic, nu a fost interesat niciodata de jucarii, afirma mama sa. Iar dupa ce paraseste domiciliul lui Guy Oscar Justus, tatal sau alcoolic, frecventeaza o scoala privata selecta in Greater London, la Dulwich. La varsta de 18 ani prefera City universitatii. Dupa o scurta incursiune la conservatori, va contribui la fondarea UKIP in 1993. La varsta de 35 de ani devine membru al Parlamentului European (PE).

Barbatul care poarta costum dungat de bancher sau redignota cu guler de catifea si care este tatal a patru copii este orice, dar nu adeptul corectitudinii politice Ii place mancarea buna, fumeaza ca un turc, isi afiseaza pasiunea pentru crichet, rugby, pescuitul pe mare si vinul bun. Are cincizeci de ani si isi savureaza a patra viata.

Nigel Farage a supravietuit unui teribil accident de masina, unui cancer la testicule si prabusirii avionului sau cu doua locuri, care s-a incurcat in bannerul electoral pe care-l tracta, in 2010.


Sursa foto: Steagul Europei/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri