Dalia Grybauskaite, cunoscuta drept "Doamna de Fier baltica", a castigat din nou alegerile prezidentiale din Lituania, in fata adversarului sau social-democrat, Zigmantas Balcytis.

Supranumita "Doamna de Fier baltica", in special pentru fermitatea ei fata de Rusia in criza ucraineana, Grybauskaite, in varsta de 58 de ani, a fost realeasa pentru un al doilea mandat de cinci ani cu 57,87 la suta din voturi, fata de 40,14 la suta Balcytis, a anuntat comisia electorala nationala.

Campania electorala a presedintelui in exrcitiu, fost comisar european pentru Buget, s-a concentrat in principal pe probleme de securitate nationala, pe fondul cresterii ingrijorarilor cu privire la Rusia, care a anexat Crimeea ucraineana si care nu ezita sa isi etaleze forta in enclava Kaliningrad, vecina cu Lituania, scrie Mediafax.

"Pe fondul sentimentelor de insecuritate si incertitudine care cresc, majoritatea alegatorilor au ales o persoana fiabila, previzibila, care a demonstrat" ce poate, a comentat pentru AFP Tomas Janeliunas, analist al Universitatii din Vilnius.

Potrivit lui, Balcytis, care a candidat duminica si pentru un mandat de eurodeputat, "probabil ca nu a convins alegatorii ca vrea intr-adevar sa castige alegerile prezidentiale". "Accept rezultatul acestor alegeri ca un angajament fata de voi toti. Niciun presedinte nu a fost reales in Lituania pentru un al doilea mandat. Va fi o victorie istorica pentru voi toti", i-a asigurat pe lituanieni Grybauskaite, dupa aflarea rezultatului scrutinului, duminica seara.

Lituania, tara cu trei milioane de locuitori, are proaspata in memorie amintirea celor 50 de ani dominatie sovietica, de la al Doilea Razboi Mondial pana la independenta, odata cu destramarea URSS in 1991. Din 2004, cele trei state baltice, Lituania, Letonia si Estonia, sunt membre UE si NATO.

Sursa foto: Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri