Banca Centrala Europeana (BCE) ia in calcul adaugarea unui nou element de soliditate financiara care sa estimeze posibilele daune cauzate de amenzile uriase care ar putea fi impuse de SUA BNP Baribas si altor banci din Europa.

Potrivit surselor, BCE le-a informat ca analizeaza daca bancile au alocat fonduri suficiente pentru acoperirea costurilor generate de investigatiile din Statele Unite, relateaza MarketWatch. BCE, care va fi responsabila din noiembrie de supravegherea marilor banci din zona euro, ar putea folosi testele de stres pentru a evalua impactul posibilelor amenzi asupra capitalului. Adaugarea unui nou element la testele de stres ar putea avea ca efect obligarea bancilor sa atragae capital suplimentar, potrivit Mediafax.

"Autoritatea de reglementare vrea sa inteleaga impactul posiblelor amenzi asupra structurii capitalului", a declarat un responsabil de rang inalt din industria bancara. BCE reactioneaza la un val de penalizari in SUA, impotriva bancilor europene, pentru o serie de delicte, intre care manipularea dobanzilor, sustinerea evaziunii fiscale si incalcarea sanctiunilor impuse de autoritatile americane unor state.

Cel mai recent caz este cel in care Departamentul american de Justitie si alte autoritati americane vor sa impuna BNP Paribas o amenda de peste 10 miliarde de dolari si recunoasterea faptului ca banca franceza a incalcat sanctiunile impotria unor tari ca Iran si Sudan, potrivit unor persoane apropiate situatiei.

Un purtator de cuvant al BNP nu a dorit sa comenteze. Posibila marime a amenzii a provocat indignare in Franta, autoritatile de reglemenatare si politicienii acestei tari considerand ca este exagerata.

Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, si un oficial al autoritatii de reglementare a sectorului financiar au mers la New York saptamana trecuta pentru a discuta situatia cu omologii lor americani, potrivit unei persoane apropiate situatiei.

In afara de BNP, o serie de alte banci europene sunt investigate pentru incalcarea unor embargouri. Alte banci sunt anchetate pentru posibila manipulare a dobanzilor interbancare si a pietelor valutare.

Una dintre problemele pe care BCE vrea sa le analizeze este daca bancile au alocat suficiente fonduri pentru a acoperi costurile tot mai mari necesare pentru inchiderea investigatiilor. De exemplu, BNP a anuntat in februarie ca a alocat 1,1 miliarde de dolari pentru posibila amenda din SUA. Doua luni mai tarziu, banca a avertizat ca suma necesara ar putea fi mult mai mare.

Nu este clar cum vor modifica autoritatile de reglementare europene testele de stres pentru a estima costurile unor astfel de investigatii. Testarea a 124 de banci de catre BCE si Autoritatea Bancara Europeana este deja in desfasurare, iar rezultatele sunt asteptate in octombrie. Bancile care vor pica testele vor fi nevoite sa isi majoreze capitalul pentru a se proteja de posibile pierderi in viitor.

Sursa foto: Steaguri UE/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri