Opozitia siriana a anuntat ca razboiul va continua dupa ce presedintele Bashar al-Assad a fost reales in functie, in urma unei victorii categorice. Presa de la Damasc traseaza ca principala sarcina reconstructia tarii, aflata in razboi civil de peste trei ani, relateaza AFP.

Potrivit unei surse apropiate presedintiei siriene, Bashar al-Assad urmeaza sa depuna juramantul la 17 iulie, iar cu aceasta ocazie va sustine un discurs-program in fata Parlamentului, in care isi va explica noua politica.
Pe de alta parte, Guvernul sirian in exercitiu urmeaza sa demisioneze, pentru a permite formarea noului cabinet, adauga sursa mentionata, noteaza Mediafax.

Nemultumiti ca inamicul lor a fost reales pentru un nou mandat de sapte ani, in conditiile in care credeau ca-l vor alunga de la putere in cateva luni, militantii impotriva regimului si opozantii in exil au reafirmat pe retelele sociale ca "poporul doreste incheierea regimului". La mai putin de 24 de ore de la incheierea scrutinului, rezultatele au fost anuntate: seful statului, aflat la putere din 2000, a castigat cu 88,7% din voturi alegerile prezidentiale denuntate de occidentali.

Siria, ravasita dupa razboi

In conditiile in care Siria este ravasita de cei trei ani de razboi, 11,6 milioane de persoane au participat la scrutin din cei 15,8 milioane de alegatori inscrisi pe liste, potrivit presedintelui Parlamentului de la Damasc. Scrutinul s-a desfasurat in toate marile orase, inclusiv in cele divizate intre regimul sirian si rebeli, cum ar fi Alep sau Deraa. Singura exceptie a fost Raqa, din nord, aflat sub controlul ultra-radicalilor din organizatia Stat islamic in Irak si Levant.

"In urma acestor alegeri istorice, sirienii realizeaza o misiune militara, politica, sociala, precum si reconstructia tarii, sfidand atacurile cu obuze lansate zilnic de teroristi", afirma cotidianul oficial al-Baas, apartinand principalului partid din Siria, condus de Bashar al-Assad. Toate ziarele au publicat pe prima pagina fotografii cu Bashar aal-Assad in costum, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor prezidentiale.

Revolta pasnica izbucnita in martie 2011 s-a transformat in insurectie armata dupa ce a fost reprimata brutal de fortele siriene. Intre timp, s-a transformat intr-un razboi total care a provocat peste 162.000 de morti, noua milioane de refugiati si a lasat tara in ruine. Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, ceilalti doi contracandidati ai presedintelui al-Assad au obtinut 4,3% (pentru Hassan al-Nouri) si 3,2% - pentru Maher al-Hajjar.

Alegerile au fost organizate in zonele aflate sub controlul regimului, adica 40% din teritoriul Siriei, unde traieste 60% din populatia tarii. Anuntul realegerii presedintelui Bashar al-Assad pentru un nou mandat de sapte ani a fost sarbatorit cu focuri de arma, in urma carora trei persoane si-au pierdut viata la Damasc si alte cateva zeci au fost ranite la Alep, in nordul tarii, potrivit organizatiei Observatorul sirian pentru Drepturile Omului.

- Revolutia va continua

Intre timp, Thaer, un militant din orasul asediat Homs, isi exprima pesimismul dupa realegerea lui Bashar al-Assad. "Toata lumea stia ca in urma votului Assad va ramane la putere. Din pacate, acest lucru inseamna ca luptele vor continua", a declarat el pentru AFP.

"Adevarul este ca toata lumea doreste o solutionare politica a conflictului, dar acest lucru nu se poate intampla cu Assad la putere, iar sirienii vor continua sa se ucida intre ei", a adaugat el. La randul sau, Occidentul, care sustine opozitia siriana moderata, a denuntat organizarea scrutinului in conditiile in care Siria este cuprinsa de conflict.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a afirmat, intr-un comunicat, ca realegerea lui Bashar al-Assad ca presedinte in Siria nu ii va conferi legitimitate si a calificat scrutinul drept o "insulta la adresa sirienilor in cautare de libertate si a unei veritabile schimbari politice". La randul sau, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat ca alegerile din Siria "nu au niciun sens, deoarece nu se poate vorbi despre alegeri in conditiile in care milioane de cetateni nu pot vota sau contesta alegerile". El a reafirmat ca nu le revine Statelor Unite sa decida "cum si cand va pleca Assad de la putere" si a facut din nou apel la o solutionare politica a crizei din Siria.

De asemenea, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a calificat scrutinul drept lipsit de legitimitate si a indemnat la "veritibile negocieri politice". Seful opozitiei siriene in exil, Ahmad al-Jarba, a apreciat, la randul sau, ca "dictatorii nu sunt alesi, ci pastreaza puterea prin forta si teama, iar aceste doua motive i-au determinat pe sirieni sa participe la aceasta farsa".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri