Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza asupra unui colaps devastator al pietei imobiliare si indeamna la actiune in aceasta privinta, potrivit unui raport publicat care a aratat ca preturile la locuinte au depasit semnificativ media istorica in multe tari.

Accelerarea preturilor la locuinte de la niveluri deja ridicate a devenit una dintre principalele amenintari la adresa stabilitatii economice, tarile inregistrand doar progrese limitate in controlul acestui fenomen, scrie cotidianul Financial Times. Instrumentele pentru a tine sub control boom-ul pietei imobiliare nu au fost inca finalizate, dar "aceasta situatie nu trebuie sa fie un motiv pentru lipsa actiunii", a declarat directorul adjunct al FMI Min Zhu, potrivit Mediafax.

Preturile la locuinte "se mentin cu mult peste mediile istorice in majoritatea tarilor" in relatie cu veniturile si chiriile, a spus Zhu intr-un discurs saptamana trecuta la Bundesbank, banca centrala a Germaniei. Discursul a fost publicat mai tarziu pentru a nu se suprapune anuntarii deciziei de politica monetara a Bancii Centrale Europene.
"Este o situatie in care se afla, de exemplu, Australia, Belgia, Canada, Norvegia si Suedia", a spus el.

Boom-ul de pe piata imobiliara, un risc pentru economii

Bancile centrale au redus dobanzile la minime record pentru a stimula economia dupa recesiunea globala si au impins, astfel, preturile locuintelor la niveluri pe care FMI le considera un risc semnificativ pentru economii.

In Canada, de exemplu, preturile la locuinte sunt cu 33% peste media pe termen lung raportata la venituri si cu 87% peste media pe termen lung raportata la chirii. Pentru Marea Britanie, preturile sunt cu 27% mai mari decat media in relatie cu veniturile si cu 38% peste cea raportata la chirii.

Un indice calculat de FMI privind preturile locuintelor arata o noua accelerare a acestora, cu un avans de 3,1% fata de anul anterior. Cel mai puternic avans este inregistrat pe pietele emergente, unde preturile au urcat cu 10% in Filipine, cu 9% in China si cu 7% in Brazilia. Cele mai ample scaderi au avut loc in tarile de la periferia UE, cu un declin de 7% in Grecia, 6,6% in Italia si 5% in Spania.

Printre instrumentele pe care statele le-ar putea folosi pentru a reduce riscurile pietei imobiliare, FMI a enumerat limitarea creditelor ipotecare in raport cu valoarea locuintelor si cu veniturile, reguli ca bancile sa detina mai mult capital pentru imprumuturi riscante, precum si impunerea unor taxe care sa limiteze cererea investitorilor straini pentru proprietati imobiliare.

In Statele Unite, preturile cresc rapid, dar se afla inca cu 13,4% sub media pe termen lung raportata la venituri si cu 2,6% sub cea fata de chirii. Cea mai ieftina piata este Japonia, unde preturile sunt cu 41% sub media pe termen lung raportata la venituri si cu 38% sub cea raportata la chirii. De asemenea, Germania si Estonia par ieftine, cu preturi de peste 10% sub mediile pe termen lung.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri