17 Iunie 2014 in International

Jose Manuel Barroso: Rusia si Ucraina trebuie sa faca un efort pentru a ajunge la un acord


Ce spune Barroso despre sistarea livrarii de gaze din Rusia in Ucraina

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat, luni, ca Rusia si Ucraina ar trebui sa "faca un efort" pentru a ajunge la un acord in vederea reluarii livrarilor de gaze, relateaza AFP.

"As vrea, inca o data, sa le cer celor doua tari sa faca un efort si sa se angajeze", "pentru credibilitatea lor", a declarat el in cadrul unui forum economic la Santander (nordul Spaniei), la scurt timp dupa anuntul intreruperii efective de catre Moscova a livrarilor de gaz spre Ucraina, informeaza Mediafax.

"Comisia joaca rolul intermediarului in aceasta problema", a declarat el, precizand ca Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie, este in contact cu cele doua tari si cu gigantul energetic Gazprom. "Ne-ar placea ca Rusia sa poata accepta aceasta propunere de acord", a insistat el.

Rusia si-a pus in aplicare amenintarea luni si a decis sa intrerupa livrarea de gaz catre Ucraina, dupa esecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa si de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Razboiul Rece.
Liderii prooccidentali ucraineni au sperat sa ajunga la un acord in ultimul minut, duminica, la Kiev, in cadrul disputei energetice cu Moscova, in timp ce tara se confrunta cu o insurgenta violenta prorusa in est.

Rusia "a redus la zero" livrarile catre Ucraina, lasand sa tranziteze doar gazele destinate tarilor europene, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, asigurand ca tara sa nu va perturba tranzitul catre Europa.
Aproximativ 15 la suta din gazele consumate in Europa tranziteaza Ucraina.

Recomandare Duelul economic dintre Germania si Portugalia: diferentele se vor vedea si pe teren?
Citeste si

mai multe articole din International