Viitorul guvernatorului Bancii Nationale a Poloniei, Marek Belka, este pus in pericol in urma aparitiei unei inregistrari compromitatoare, care a provocat cea mai puternica scadere a zlotului din ultimele trei luni, premierul Donald Tusk urmand sa sustina luni o conferinta de presa.

Zlotul este in scadere cu 0,6%, la 4,1425 unitati pentru un euro, iar pe parcursul sedintei declinul a atins 0,8%, relateaza Bloomberg. Duminica, Belka a declarat ca regreta limbajul folosit in timpul unei convorbiri din iulie 2013, inregistrata in secret, pe care a avut-o cu ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz, referitoare la sprijinul care ar putea fi dat de banca centrala guvernului, si care a fost facuta publicata in urma cu doua zile de revista Wprost. Aparitia inregistrarilor a provocat si apeluri privind demisia premierului Premier Donald Tusk, potrivit Mediafax.

Potrivit inregistrarii din iulie anul trecut, Sienkiewicz il intreaba pe Belka daca banca centrala ar putea ajuta guvernul sa sustina economia inainte de alegerile europarlamentare din 2014, daca cresterea economica slaba si problemele bugetare se vor suprapune cu o crestere a popularitatii partidului de opozitie Dreptate si Justitie. Belka a raspuns ca este gata sa faca acest lucru, ocolind consiliul de politica monetara, daca ministrul de Finante Jacek Rostowski va fi inlocuit de o persoana "tehnocrata si apolitica".

Premierul Tusk l-a inlocuit pe Rostowski in noiembrie, cu Mateusz Szczurek, economist la ING Groep, fara experienta politica.
Belka a afirmat duminica intr-un comunicat ca nu a incalcat niciodata legea si ca inregistrarea a fost manipulata pentru a sugera ca guvernatorul bancii centrale isi depaseste atributiile, ceea ce nu s-a intamplat. "Daca este adevarat, este daunator pentru Belka si submineaza independenta bancii centrale. Intrebarea este daca acest fapt va face ca Belka sa nu isi poata pastra functia", a spus Tim Ash, economist sef pentru piete emergente la Standard Bank in Londra. Indicele bursier WIG30 a scazut cu 1,3%, influentat de actiunile companiilor de stat, intre care cele ale producatorului din industria chiimica Grupa Azoty si grupului minier Jastrzebska Spolka Weglowa.
"Inregistrarea este infioratoare. Ideea ca politica monetara este orice altceva decat stabilitatea preturilor este un factor foarte negativ pe termen mediu, trebuie sa aiba loc o tragere la raspundere pentru acest fapt. Va exista un impact negativ asupra zlotului, dar nu unul major sau de durata", a declarat Paul McNamara, director de investitii la compania GAM.

Comentariile lui Belka sunt "nedrepte si lipsite de respect"

Pe inregistrare Belka foloseste un limbaj insultator la adresa celor 10 membri ai consiliului de politica monetara. "Acest fapt risca sa lezeze irevocabil relatiile sale cu consiliul care stabileste dobanzile si are un anumit rol de coordonare a conturilor bancii centrale. In cel mai rau caz, s-ar putea termina prost pentru Belka, pentru ca este vorba despre un guvernator de banca centrala, independent, carte isi ofera sprijinul pentru o anumita parte politica. Ar putea fi un motiv sa fie adus in fata tribunalului", potrivit lui Michal Dybula, economist sef pentru Europa Centrala si de Est la BNP Paribas.

Comentariile lui Belka la adresa consiliului de politica monetara sunt "nedrepte si lipsite de respect", a declarat Andrzej Kazmierczak, membru in consiliu. Belka va da marti explicatii intr-o sedinta a consiliului, au aratat Kazmierczak si un alt membru al consiliului, Elzbieta Chojna-Duch. Guvernatorul a mers prea departe cu propunerile sale, in conversatia cu Sienkiewicz, dar nu a incarcat vreo lege, a declarat Chojna-Duch la postul de televiziune Polsat News.

Inregistrarea publicata pe site-ul Wprost arata ca Belka a discutat despre posibilitatea ca banca centrala sa cumpere obligatiuni, in cazul unei urgente, pentru furnizarea de lichiditati banciilor de stat BGK si PKO Bank Polski. "Trebuie sa am instrumente, de exmplu pentru a ocoli consiliul de politica monetara. Ar fi mai bine sa nu recurg la achizitii de obligatiuni de catre banca centrala, din cauza dificultatilor uriase de a reveni ulterior la un nivel normal de vanzari de obligatiuni", ar fi spus seful bancii centrale.Potrivit programului guvernului, acesta ar urma sa discute amendamente la legea bancii centrale, inclusiv referitoare la achizitia de obligatiuni de pe piata secundara, la o sedinta din 17 iunie. Banca centrala trebuie sa colaboreze cu guvernul in domeniul politicii economice atata timp cat nu contravine rolului constitutional de a proteja moneda. In acelasi timp, guvernatorul nu poate face parte dintr-un partid politic sau sa se angajeze in activitati publice care nu corespund "deminitatii functiei sale", potrivit Constitutiei poloneze.

Presedintele Bronislaw Komorowski, care l-a numit pe Belka pentru un mandat de sase ani in iunie 2010, a declarat ca inregistrarea arata o criza serioasa a institutiilor statului. Belka va cere opinia presedintelui, inainte de a decide daca sa demisioneze, potrivit publicatiei Gazeta, care nu a mentionat sursa informatiei. Un purtator de cuvant al bancii centrale a refuzat sa comenteze. Liderul partidului de opozitie Dreptate si Justitie, Jaroslaw Kaczynski, a declarat sca se asteapta ca premierul Tusk sa isi anunte luni demisia, intr-o conferinta de presa. In caz contrar, partidul sau, care detine 136 din 460 de deputati in camera inferioara a Parlamentului, va cere un vot de incredere in guvern, printr-o motiune de cenzura.

Sursa foto: Agerpres Foto (Marek Belka: foto stanga)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri