Meciul dintre Iran si Argentina, disputat sambata pe stadionul Belo Horizonte, a fost difuzat de mai multe restaurante si cafenele din Teheran, capitala Iranului, cu toate ca legea interzice acest lucru. In plus, meciul a fost urmarit si de femei, care nu au voie sa participe la astfel de manifestari, potrivit legii islamice, noteaza CNN.

Mai multe grupuri de femei si barbati s-au adunat in restaurantele si cafenelele dinTeheran care au difuzat partida cu Argentina, in ciuda interdictiei. „Este mai bine sa te uiti (n.r. – la meci) alaturi de multi oameni, pentru ca astfel iti creste entuziasmul”, a spus Roya Marzbahan, una dintre femeile care a urmarit meciul intr-un loc public.

Autoritatile din Iran au interzis femeilor sa participe la evenimentele sportive dupa Revolutia Islamica din 1979, intrucat legea islamica interzice formarea unor grupuri mixte in scopuri sportive. Cu toate ca fotbalul este sportul favorit in Iran, in ultimii 35 de ani doar suporterii barbati au fost prezenti la meciuri.

Ca o masura de precautie, televiziunea de stat din Iran difuzeaza meciurile din Cupa Mondiala cu o intarziere de cateva secunde, pentru a cenzura imaginile in care apar femei in randul suporterilor.

Sportul in Iran: motiv de mobilizare in numele egalitatii

Singurul drept pe care il aveau femeile din Iran in legatura cu evenimentele sportive a fost acela de a urmari meciurile de volei, in timpul mandatului presedintelui Mohammad Khatami. Odata cu venirea la putere a lui Mahmoud Ahmadinejad, in 2005, aceasta restrictie a fost introdusa din nou.

Femeile au inceput sa ceara egalitate in drepturi cu barbatii, o initiativa dificila intr-o tara cu norme sociale extrem de conservatoare. Cu toate acestea, vicepresedintele Shahindokht Molaverdi, o femeie, vrea sa elimine restrictia impusa femeilor cu privire la meciurile de volei, un posibil semn ca presedintele Hassan Rouhani ia in calcul cererile femeilor cu privire la drepturi egale in cadrul evenimentelor sportive.

Sursa foto: Femeie suporter Iran/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri