Cresterea economica din China a fost de 11%, in primul semestru al anului 2006, datorita investitiilor si a exporturilor, in ciuda masurilor luate de catre autoritatile chineze pentru limitarea creditarii, in decursul ultimelor luni.
PIB-ul Chinei a crescut, potrivit datelor publicate marti de Biroul National de Statistici al Chinei, cu 10,9%, in perioada ianuarie-iunie, desi guvernul isi fixase ca obiectiv o crestere economica de aproximativ 8%, pentru intreg anul 2006, informeaza NewsIn.

Cresterea economica s-a accelerat in decursul celui de-al doilea trimestru al anului, inregistrand cote mai mari de 11,3%, dupa ce, in timpul primului trimestru atinsese cote de 10,3%. Analistii economici se asteptau la o crestere puternica a PIB-ului in a doua parte a anului, pe baza excedentului comercial inregistrat in lunile mai si iunie, mai ales, si a evolutiei investitiilor. Conform declaratiilor analistilor economici, cota de crestere de 11% este cea mai puternica tendinta a ultimilor 10 ani.

Cresterea economica inregistrata in 2005, in China, a fost de 9,9%. in timpul primului semestru al anului 2006, totalul investitiilor in capital fix, principalul indice de crestere al economiei chineze, a atins cota de 29,8%, cifra considerata excesiva de catre autoritatile chineze. Numai la nivel de investitii urbane s-a inregistrat cota de 31,3%.

Oficialii de la Beijing doresc sa limiteze cresterea investitiilor in capital fix la cota de 18%, in acest an, dupa o crestere de 25,7%, in anul 2005. in paralel, in timpul primului semestru al anului in curs, productia industriala a crescut si ea in ritm sustinut: +17,7% anual. Purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistici al Chinei, Zheng Jingping a declarat, cu ocazia unei conferinte de presa, ca investitiile in capital fix sunt excesive, iar creditul este supradimensionat.

Autoritatile chineze doresc sa incetineasca creditarea, care finanteaza in principal investitiile, si au luat o serie de masuri in acest sens: cresterea dobanzilor, a ratei dobanzilor pentru rezervele obligatorii, restrictionarea plafoanelor de credit in sectoarele in care s-au atins cresteri excesive, cum este cel al imobiliarelor. inainte de a merge mai departe, China are nevoie de mai mult timp, pentru a masura efectele masurilor de limitare a creditelor, a declarat Zheng Jingping.

in ceea ce priveste comertul, China continua sa inregistreze recorduri, cu un excedent comercial de 61,4 miliarde, in primul semestru al anului 2006. Indicele preturilor pietei, masura principala a inflatiei, a crescut cu 1,3% pe an, in primele sase luni ale lui 2006. Banca centrala prevazuse pentru anul 2006 o rata a inflatiei de 3%, spre deosebire de 1,8% in anul 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri