Una din fiecare zece tigarete consumate in Uniunea Europeana anul trecut a provenit de pe piata neagra, dintre acestea, 33% fiind “illicit whites” (un tip emergent de tigarete ilegale, fabricate cu singurul scop de a fi traficate), arata cel mai recent studiu al KPMG.

Pierderile statelor membre UE cauzate de comertul ilegal cu tigarete s-au ridicat la aproximativ 10,9 miliarde euro. Nivelul cel mai ridicat de comert ilegal in 2013 s-a inregistrat in Letonia (28,8%), Lituania (27,1%), Irlanda (21,1%), Estonia (18,6%) si Bulgaria (18,2%). Cele mai mari volume de tigari de contrabanda au fost consumate in Germania si Franta cu 11,3 miliarde si respectiv 9,6 miliarde de tigari de contrabanda, iar in Polonia si Grecia numarul de “illicit whites” s-a ridicat la 9,1% si respectiv 12,2% din consum.

In timp ce numarul de “illicit whites” consumate a crescut cu 15% in comparatie cu 2012, per ansamblu, comertul ilegal cu tigarete in UE a inregistrat o scadere usoara de la un nivel record de 11,1% in 2012 la 10,5% in 2013, mai releva studiul KPMG. In total, in UE au fost consumate 58,6 miliarde tigarete de contrabanda, echivalentul pietei legale de tigarete a Spaniei si Portugaliei impreuna.

Consumul de “Illicit whites” a atins un nivel record, de 19,6 miliarde de tigarete, pornind, practic, de la zero in 2006. Cele mai mari volume de “illicit whites” pentru 2013 au fost inregistrate in Polonia (4,0 miliarde), Grecia (2,8 miliarde), Spania (2,5 miliarde), Bulgaria (1,6 milarde) si Germania (1,4 miliarde).

Piata neagra a tigaretelor din Romania a crescut in luna martie pana la 15,8%, conform datelor companiei de cercetare Novel. Cele mai afectate regiuni sunt cele din nord-est (32,4%) si vest (30,8%), ambele inregistrand cresteri 8,2% si 9,7%. In regiunea sud, contrabanda creste pentru a treia oara consecutiv, ajungand la 7,6%, in timp ce Bucuresti inregistreaza o scadere de 7,2%, situandu-se la 6,6%.

Sursa foto: Tigarete, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri