Noul Parlament European (PE), ales pe 22-25 mai, se reuneste marti, sub presiunea eurofobilor, ca urmare a ascensiunii pe care acestia au inregistrat-o in alegeri, obligand partidele proeuropene sa stranga randurile, informeaza AFP.

Social-democratul Martin Schulz urmeaza sa fie reales fara dificultate presedinte, pentru inca un mandat de doi ani si jumatate, in baza unui acord de coalitie cu PPE (centru-dreapta) si liberali, care nu prezinta contracandidati pentru acest post.

Alti trei candidati vor fi prezenti in primul tur, si anume conservatorul britanic Sajjad Karim, spaniolul Pablo Iglesias - sustinut de stanga radicala, si Ulrike Lunacek din partea Verzilor austrieci, relateaza Mediafax. Victime ale neincrederii in proiectul european dupa ani de criza, principalele patru formatiuni eurofile (PPE, PSE, liberalii si Verzii) au pierdut mandate in alegerile europene.

PPE si socialistii vor sa-si consolideze pozitia

Impreuna, cei 221 de deputati PPE si 191 socialisti reprezinta doar o majoritate fragila de 412 mandate din totalul de 751. Cele doua grupuri parlamentare s-au adresat liberalilor in vederea unei aliante cu cei 67 de eurodeputati ai formatiunii pentru a-si consolida pozitia. Ei conteaza si pe o anumita bunavointa din partea Verzilor (50 de mandate).

"Este alt Parlament", recunoaste presedintele PPE Joseph Daul, care a condus timp de cinci grupul parlamentar. "Daca Parlamentul European vrea sa-si pastreze prerogativele, este necesar ca toate fortele democratice sa se uneasca", a avertizat el.

In fapt, aceasta alianta vizeaza totodata "instaurarea unui cordon sanitar" in fata formatiunilor eurofobe, care aduna 100 de mandate. In Parlamentul in exercitiu eurofobii detin doar o mana de mandate. Actorul central al acestei forte in ascensiune - grupul EFDD creat de catre Nigel Farage - aduna 48 de mandate in jurul Ukip, marele invigator in alegerile din Marea Britanie, in care a militat pentru iesirea tarii din UE, si a populistilor italieni din cadrul Miscarii Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo.

Britanicii sunt pilonul grupului conservator care, la finalul unei batalii dure, a reusit sa obtina statutul mult ravnit de a treia forta in PE cu cele 70 de mandate adunate.

"Eforturi de a seduce"

In total 52 de deputati sunt neafiliati, dintre care jumatate provin din Frontul National (FN) francez. Presedinta formatiunii, Marine Le Pen, a esuat in a constitui un grup, ceea ce o priveaza de o vizibilitate mai buna, dar si de mijloace financiare importante.

Rivalitatile si ura dintre euroscepticii britanici ai lui David Cameron si eurofobi sunt profunde, la fel ca si cele dintre eurofobi si extrema dreapta ori intre nationalisti si extremisti, incapabili, pana la urma, sa faca front comun. Astfel, capacitatea lor de a dauna functionarii institutiilor UE este slaba.

Alegerea presedintelui PE va constitui un test al raporturilor de forta din cadrul miscarii proeuropene, cu doua saptamani inainte de supunerea la vot a nominalizarii lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene (CE) pe 16 iulie.

Parlamentul si partidele politice europene au reusit sa impuna un proces la finalul caruia candidatul formatiunii care obtine victoria in alegeri, in cazul de fata PPE, obtine nominalizarea la conducerea Comisiei. Insa sistemul, care a fost acceptat dupa ce numerosi sefi de stat si de guverne si-au exprimat reticenta, continua sa fie contestat. De asemenea, Juncker nu se bucura de o sustinere unanima. Experienta sa importanta, dupa 19 ani de conducere a Guvernului Luxemburgului, este vazuta atat ca un atu - de catre sustinatorii sai, cat si ca un handicap - de catre critici, in contextul in care Europa este somata sa se reformeze.

Votul se tine cu buletine secrete si sunt asteptate tradari, atat la stanga, incepand cu eurodeputatii Partidului Laburist britanic, cat si la dreapta, din partea partidul unguresc Fidesz al lui Viktor Orban, singurul sef de Guvern care a votat impotriva lui Juncker, alaturi de Cameron.

Premierul britanic "si-a pierdut mult din entuziasm si dinamism. Acum este necesar sa depuna eforturi pentru a seduce", a declarat un oficial european de rang inalt.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri