Nicolas Sarkozy, ales presedinte al Frantei in 2007, a fost arestat preventiv pentru a fi audiat de procurorii anticoruptie privind un presupus abuz de putere. Mai mult, dupa ce a aflat ca ii sunt interceptate convorbirile telefonice, Sarkozy s-a folosit de un pseudonim pentru a pastra legatura cu avocatul sau, informeaza The Guardian.

Alaturi de acesta, au mai fost arestati avocatul sau, dar si doi magistrati, care si-ar fi folosit influenta pentru a obtine informatii cu privire la o ancheta care il viza pe fostul presedinte francez.

Procurorii incearca sa stabileasca veridicitatea acuzatiilor potrivit carora Sarkozy ar fi promis unui magistrat un loc de munca in Monaco in schimbul unor informatii despre acuzatiile de coruptie care i-au fost aduse. Fostul lider francez neaga aceste acuzatii.

Aceasta masura vine in contextul in care Sarkozy planuia o relansare a carierei sale politice in 2017, prin preluarea conducerii partidului sau de centru-dreapta, UMP, implicat in investigatii.

Nicolas Sarkozy, alias Paul Bismuth

Informatiile care au confirmat faptul ca fostul presedinte a facut trafic de influenta au fost obtinute prin interceptarea convorbirilor telefonice dintre acesta si avocatul sau, Thierry Herzog. Apelurile lui Sarkozy erau ascultate intr-o alta investigatie care avea in vedere primirea unor donatii ilegale din partea fostului dictator al Libiei, Muammar Khadafi, pentru sprijinirea campaniei electorale care au precedat alegerile din Franta in 2007. Sarkozy a fost atunci ales, iar mandatul sau s-a incheiat in 2012, atunci cand candidatul socialist Francois Hollande a venit la putere.

Cand a aflat ca apelurile ii erau interceptate, Sarkozy a obtinut un alt telefon folosind preudonimul Paul Bismuth, pentru a continua sa comunice cu avocatul sau.

Convorbirile dintre acestia au dezvaluit legatura dintre avocatul lui Sarkozy si un magistrat care l-ar fi avertizat cu privire la o investigatie in care politicianul ar fi primit in mod ilegal fonduri de campanie de la cea mai bogata femeie din Franta, mostenitoarea companiei L’Oreal, Liliane Bettencourt.

Politistii au ridicat probe atat din casa avocatului lui Sarkozy, cat si din cea a magistratului, iar dovezile arata ca acestia au incercat sa obtina informatii despre ancheta. Cu toate acestea, procurorii nu au precizat daca Sarkozy este audiat ca martor sau ca suspect in acest dosar.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri