UE ia in calcul oprirea finantari de proiecte in Rusia de catre BERD si BEI, ca o continuare a presiunilor puse asupra Moscovei in vederea incetarii conflictului din Ucraina, au declarat doi oficiali europeni pentru Bloomberg.

Tarile membre iau in calcul mai multe scenarii pentru a opri finantarea unor noi proiecte de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI), au spus sursele.

Rusia este cel mai mare beneficiar de finantari din partea BERD, cu 1,8 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari) in ultimul an. Proiectele recente includ un imprumut pentru conducte, achizitia unei participatii minoritare la un dezvoltator imobiliar, precum si un credit pentru un lant de magazine, informeaza Mediafax.

BEI a semnat imprumuturi de 1,4 miliarde de dolari in Rusia anul trecut. "Liderii UE au afirmat ca vor lua deciziile care sunt necesare, printre care si sanctiuni cu obiectivul de a incuraja discutiile pentru rezolvarea conflictului cu Ucraina", a declarat, miercuri, in Parlamentul European, presedintele UE, Herman Van Rompuy.

BERD, care investeste anual 9 miliarde de euro in tari din Europa de Est, Africa de Nord si Asia Centrala, se afla in centrul atentiei pentru proiectele din Rusia, dupa ce presedintele Vladimir Putin a anexat in luna martie regiunea ucraineana Crimeea.

Oprirea finantarilor BERD, problematica

Statele Unite si mai multe dintre tarile membre ale G7 au exercitat presiuni pentru examinarea rolului bancii in Rusia. "Atata timp cat Rusia continua sa ocupe Ucraina, nu poate fi vorba ca lucrurile sa se desfasoare normal", se arata intr-un mesaj transmis de guvernul Canadei la adunarea generala a BERD, desfasurata in luna mai la Varsovia.

In timp ce oprirea finantarilor BEI nu ar pune probleme, intrucat banca este controlata de cele 28 de state UE, in cazul BERD decizia ar fi mai dificila, intrucat 64 de tari, inclusiv Rusia, au participatii la banca, a spus unul dintre oficiali. Reprezentantii statelor UE au insa o prezenta suficient de puternica in consiliul care aproba proiectele, a spus acesta.

SUA au 10% din actiunile BERD, iar restul statelor din G7 cate 8,5%. Astfel, SUA, Canada si tarile europene din G7 au impreuna o majoritate de 52,5%, fata de o detinere a Rusiei de 4,05%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri