Tarile emergente din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) sunt pe punctul de a semna o intelegere de 10 miliarde de dolari pentru a dezvolta banca BRICS si pentru un fond comun de 100 miliarde de dolari. Aceasta actiune ar putea sa provoace liderii monetari ai lumii precum FMI si Banca Mondiala, potrivit RT.com.

Institutia va purta numele de Banca Noii Dezvoltari si va asigura finantare pentru proiectele din infrastructura. Crearea ei va respecta nevoile tarilor emergente si a economiilor din lumea a III-a, conform celor declarate de ministrul de finante rus, Anton Siluanov. Intr-un discurs tinut miercuri, el a confirmat ca finantarea va fi impartita echitabil, Rusia va contribui cu 2 miliarde de dolari la capitalul initial al bancii BRICS pe o perioada de 7 ani.

Banca va incepe cu 10 miliarde de dolari in active lichide si 40 de miliarde de dolari in garantii bancare. Cele 50 de miliarde de dolari vor creste, eventual, in timp pana la 100 de miliarde. Insa, noua institutie va putea incepe sa acorde imprumuturi abia din 2016, declara ministrul de finante. Deciziile finale cu privire la crearea bancii se asteapta sa fie facute de catre liderii BRICS la un summit care se va desfasura in Brazilia intre 15 si 16 iulie anul acesta. Locatia sediului central nu este inca decisa, dar Siluanov a declarat ca doua orase favorite pentru acest post sunt Shanghai si New Delhi.

Liderii BRICS sunt asteptati sa semneze o intelegere pentru a stabili un fond suplimentar de 100 de miliarde pentru a echilibra piata de capital. “Am ajuns la o intelegere care, in conditiile date a volatilitatii capitale, este importanta pentru tarile noastre pentru a avea aceasta zona tampon, un mini FMI, o organizatie financiara care poate sa reactioneze rapid la excesul de capital, asigurand lichiditati intr-un curs valutar puternic, in mod special dolari americani” a declarat Siluanov.

Necesitatea a venit dupa ce un aflux de bani ieftini au alimentat boomul economic al tarilor BRICS pentru aproape 10 ani, rezultand intr-un reflux rapid in 2013 al acestor bani. Chiar daca noua banca va fi un mic rival pentru Banca Mondiala care are un capital de 223 de miliarde de dolari, sau al FMI, aceasta va servi ca un reminder pentru Statele Unite al schimbarii economiei globale catre tarile emergente si in curs de dezvoltare. In prezent tarile BRICS reprezinta 40% din populatia globului si sunt responsabile pentru mai mult de 25% din Produsul Intern Brut al planetei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri