Cateva mii de manifestanti au defilat duminica in Franta in semn de sustinere fata de palestinieni si impotriva raidurilor israeliene,eveniment care nu a fost lipsit de incidente, potrivit AFP, citat de Mediafax.

La Paris, cateva mii de manifestanti s-au indreptat fara incidente catre Piata Republicii, primii din coloana purtand o banderola de mari dmensiuni pe care se putea citi mesajul "Sustinere totala a luptei poporului palestinian". Numerosi manifestanti purtau pancarte pe care erau lipite fotografii ale unor copii palestinieni ucisi sau raniti, case distruse sau "ciuperci" de fum urcand catre cer in cursul unor bombardamente asupra Fasiei Gaza.

"Bombardeaza nevinovati. Sunt lansate, cu siguranta, rachete de catre Hamas, dar riposta israeliana este disproportionata. Ei ataca populatia civila si nu conducatorii Hamas", a declarat pentru AFP Amid Hamadouch, in varsta de 30 de ani.

Alaturi de el defila un grup de tinere care purtau valul islamic, ducand panouri pe care au scris "A rezista este un drept" sau "Palestinienii nu vor pleca, ei se afla acasa". In apropiere, un tanar a lipit o fotografie a presedintelui francez François Hollande cu mesajul "Complice".

Incercare de patrundere in sinagogi

Cand capatul coloanei a ajuns la Piata Bastilia, pe anumite strazi au izbucnit confruntari limitate cu fortele de ordine. Fatadele unor magazine au fost usor avariate. Ciocnirile nu au durat foarte mult timp si nu s-au propagat la restul manifestatiei, care s-a dispersat duminica seara, a constat un jurnalist AFP.

Potrivit Prefecturii de politie, aceste confruntari au fost provocate de catre grupuri mici, care au fost "controlate cu usurinta". Nu s-au inregistrat raniti. Au fost operate sase arestari. In cursul manifestatiei, "anumiti indivizi au provocat tulburari si au incercat sa patrunda cu fota in doua sinagogi", dar "au fost impiedicati sa faca acest lucru de catre fortele de ordine", a denuntat intr-un comunicat primarul Parisului Anne Hidalgo.

Presedintele Consistoriului Central Joël Mergui a declarat pentru AFP ca este "profund socat si revoltat". "Agresivitatea fata de comunitatea evreiasca ia o turnura absolut inadmisibila", a adaugat el. La Lille, intre 2.300 si 6.000 de persoane potrivit politiei si, respectiv, organizatorilor, s-au adunat duminica in semn de sustinere fata de locuitorii Fasiei Gaza si impotriva Israelului. Sambata, mii de persoane au defilat pasnic la Bordeaux si Marsilia.

Israelul a promis duminica sa intensifice bombardamentele in Fasia Gaza, dupa ce i-a "invitat" pe locuitorii din nordul enclavei sa evacueze zona, in a sasea zi a unei ofensive vizand Hamas, ca raspuns fata de tiruri de racheta. Atacurile s-au soldat duminica cu trei morti, potrivit salvarii palestiniene. Bilantul a ajuns la 166 de morti si sute de raniti, incepand de marti.

Potrivit unui studiu al Biroului ONU insarcinat cu Afaceri Umanitare, 70% dintre victime sunt civili, iar 21% sunt minori. Israelul a numarat aproximativ 50 de proiectile care au cazut pe teritoriul sau incepand de sambata, de la miezul noptii. Alte zece au fost distruse de catre apararea antiaeriana. In total, aproape 700 de rachete au atins Israelul, iar peste 150 au fost interceptate, de la declansarrea ostilitatilor.

Pe de alta parte, aproximativ 100 de persoane au manifestat duminica seara la Cairo, denuntand ofensiva aviatiei israeliene asupra Fasiei Gaza. Coloana - care a pornit de la sindicatul jurnalistilor, locul de plecare obisnuit al manifestatiilor in capitala egipteana - a defilat in centrul Cairo, manifestantii sautand "rezistenta palestiniana" si denuntand pozitia egipteana.

Guvernul egiptean afirma ca este in contact atat cu Israelul, cat si cu Hamas, dar s-a lovit de "incapatanarea" protagonistilor, indemnand comunitatea internationala sa intervina. Presedintele egiptean Abdel Fattah el Sisi a avertizat sambata ca escaladarea conflictului va costa alte "vieti nevinovate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri