Grupul minier elvetian Xsatra a majorat cu inca sase la suta valoarea ofertei de preluare ostila a grupului canadian minier Falconbridge, valoarea ofertei fiind de 19,2 miliarde dolari canadieni (16,9 miliarde dolari sau 13,5 miliarde euro), potrivit Rompres. Se prelungeste astfel razboiul ofertelor intre Xstrata, pe de o parte, si Phelps Dodge Corp. si Inco Ltd. pe de alta parte
Xstrata, care detine deja 20 procente din Falconbridge, a ridicat oferta si saptamana trecuta cu 12 la suta, valoarea ofertei pentru cele 80 de procente ramase fiind atunci de 18,1 miliarde dolari canadieni (16,2 miliarde dolari sau 12,7 miliarde euro). Totalitatea actiunilor Falconbridge sunt astfel valorizate de Xstrata la 24,1 miliarde dolari canadieni (21,24 miliarde dolari sau 17,02 miliarde euro).

Consiliul director al Falconbridge a emis un comunicat prin care dupa ce a evaluat oferta revizuita din partea Xstrata a facut o recomandare oficiala actionarilor. Pe de alta parte, gigantul minier canadian Inco a majorat duminica oferta amiabila de preluare a Falconbridge, pentru a forma impreuna cu grupul american Phelps Dodge liderul mondial al nichelului si numarul doi mondial al producatorilor de cupru. Inco a oferit 60,25 dolari canadieni (53,35 dolari) pe actiune Falconbridge, din care 18,50 dolari canadieni in numerar, ceea ce constituie o crestere de un dolar comparativ cu ultima oferta de la sfarsitul lunii trecute, oferta fiind este pana pe 27 iulie.

Comisia Europeana de Reglementare a aprobat oferta de preluare a grupului minier canadian Falconbridge de catre grupul minier anglo-elvetian Xstrata, la cateva zile dupa ce Xstrata a majorat cu 12 la suta valoarea ofertei de preluare ostila. Comisia Europeana a considerat ca o eventuala fuziune Xstrata-Falconbridge nu va cauza probleme antitrust in Europa, eventualul nou grup urmand a face fata unei puternice competitii. in urma cu trei saptamani, Comisia Europeana de Reglementare a aprobat oferta amiabila de preluare a Falconbridge de Inco cu 15 miliarde dolari. Oferta a fost in cash si actiuni.

Daca oferta Inco ar avea succes, compania miniera Phelps Dodge Corp. din Phoenix, care a ajutat Inco in aceasta licitatie, intentioneaza a prelua compania combinata cu 40 miliarde dolari. Eventualul nou grup se va numi 'Phelps Dodge Inco Corporation' si va avea sediul central in Statele Unite, in Phoenix (Arizona), sediul actual al Phelps.

Cele doua companii estimeaza ca fuziunea lor va conduce la economii pe an de aproximativ 350 milioane dolari, pana la sfarsitul lui 2007. Acordul va conduce la aparitia celui mai mare producator de nichel din lume, cu o productie combinata de aproximativ 735 milioane uncii (331 milioane kilograme) in 2005 si aproximativ un miliard de uncii (454 milioane kilograme) in 2009. in plus, noua companie va fi si unul dintre cei mai mari producatori mondiali de cupru, cu o productie estimata de 1,33 miliarde uncii (604 milioane kilograme) in 2005 si aproximativ 2,4 miliarde uncii (1,1 miliarde kilograme) in 2009.

Sectorul exploatarii miniere este in plina reconfigurare, la nivel mondial, ca urmare a cresterii generalizate a cotatiilor metalelor. Xsatra si Falconbridge au in comun exploatarea zacamintelor de cupru, zinc si nichel din America Latina. Aceste oferte intervin intr-un context de explozie a preturilor materiilor prime, care au stimulat consolidarea in vederea securizarii surselor de aprovizionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri