O sticla de vin in Australia a ajuns sa fie mai ieftina decat o sticla de apa, din cauza supraproductiei inregistrata in ultimele trei sezoane, informeaza AFP, citat de NewsIn. Un miliard de litri de vin umplu pivnitele Australiei, asa incat pentru a combate criza provocata de supraproductie, viticultorii au decis sa-si vanda marfa la preturi ce sfideaza orice concurenta. Nici macar apa nu mai poate tine piept dorintei producatorilor de vin de a scapa de stocuri.

"Acum, pe piata, sunt mai multe promotii decat am vazut vreodata", a declarat Shane Tremble, manager al companiei BWS (Beer, Wine and Spirit). in treizeci de ani, de cand lucreaza in bransa, spune acesta, nu a vazut niciodata un astfel de nivel de preturi. "Nu am nici un fel de dubiu asupra cauzei: este supraproductia", explica industriasul australian.

Compania BWS a pus in vanzare saptamana trecuta, in magazinele sale, pachete de cate sase sticle de vin din soiul Chardonnay 2006 la pretul de 11, 93 de dolari australieni/pachet( 8,93 dolari). La un calcul simplu rezulta ca o sticla de vin ajunge la pretul de doi dolari, adica este mai ieftina decat apa, al carei pret se ridica la aproximativ trei dolari australieni/ sticla. Pachetele s-au vandut ca painea calda, desi vinul vandut nu este deloc "o ieftinitura", din punctul de vedere al calitatii - este un vin de Mildura, regiune din sudul Australiei, printre cele mai reputate.

"Producatorii nu au acum de ales, fie procedeaza asa, fie vor fi nevoiti sa sparga butoaiele", explica Shane Tremble. Recoltele foarte mari din ultimele trei sezoane au condus la o supraproductie care ar putea provoca falimentul a numerosi viticultori.

Nenorocirea unora, bunastarea altora

"Eu nu am vazut niciodata vin care sa se vanda cu mai putin de doi dolari sticla", marturiseste Adam Jenkins, responsabil la departamentul de vinuri al lantului de supermarketuri Dan Murphy's , unde Cabernet Merlot din Australia Meridionala, un vin fabricat in 2005, se vinde la pretul de 1,95 dolari sticla. "Pana si vinurile de marca au ajuns sa se vanda la preturi de nimic", observa cu mirare Adam Jenkins.

Aceste preturi ademenitoare pentru consumator amintesc de o situatie similara din 2003, din Statele Unite ale Americii. La acea data, tot din cauza supraproductiei de vin in California, negociatorul Charles Shaw Wines oferise spre vanzare sticle de vin la pretul de 1,99 dolari.

Pe la jumatatea anilor '90, producatorii australieni s-au lansat intr-un program de plantatii masive, entuziasmati de boom-ul inregistrat de cererea de vinuri din Lumea Noua. Acest program a mers insa prea departe, iar acum exista pe stoc un miliard de litri de vin, echivalentul exportului pe un an intreg.

In acest caz, insa, se aplica zicala conform careia nenorocirea unora este bunastarea altora. "Este fara doar si poate un moment bun pentru consumator. Afacerile bune sunt numeroase", subliniaza Simon Birmingham, director al Federatiei Viticultorilor din Australia. "La fel ca toate afacerile bune, aceasta risca sa nu fie una de durata. Este un ciclu care impune multa presiune asupra beneficiarilor viilor. Desigur ca preturile din acest moment ale vinului sunt foarte avantajoase pentru consumator, dar cred ca acestea reprezinta o oferta pe termen scurt", a avertizat Birmingham.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri